Novým úsporným trendem se v Česku může stát využití dešťové a odpadní vody

Události: Spotřeba vody klesá, její cena roste (zdroj: ČT24)

Spotřeba vody v Česku klesá, zatímco její cena roste. Pro hospodaření s vodou platí tato úměra téměř 30 let. Letos podle tuzemského sdružení vodáren stoupne průměrná cena k 85 korunám za kubík.

Poplatky se zvedly částečně i právě kvůli úsporám. Náklady provozovatelů sítí totiž zůstávají pořád stejné. Na druhou stranu právě ceny jsou podle ekologů hlavním důvodem, proč se lidé snaží vodou neplýtvat. Zdá se ale, že teď domácnosti narazily na své limity.

Ještě v roce 1990 stál kubík 80 haléřů, dnes je to stonásobně víc. Snad žádná jiná komodita nezdražila tolik. A pochopitelně ‒ vodou se šetří. Jak moc a kde ještě by šlo úspory zlepšit?

O tom přemýšlejí například také ve Vodním domě na Želivce, která zásobuje přes půl milionu domácností. Rodiny s dětmi stejně jako jednotlivci nejvíc vody spotřebují na mytí, tedy osobní hygienu. Zhruba 40 procent z celkového množství.

„Hned na druhém místě, a to je pro mnohé překvapivá informace, je splachování WC,“ říká Tereza Ptáčková, vedoucí Vodního domu Želivka.

Zdejším návštěvníkům ukazuje, odkud se kolik vody bere, jak moc se jí vyplýtvá a že ušetřit jde i jednoduše. Například správným výběrem baterie. Rozdíl mezi klasickou pákovou a tou s perlátorem, který proud vody provzdušňuje, je obrovský, i šestinásobný.

Voda2
Zdroj: ČT24

Ušetřit jde podle ekologů všude. Sprchováním místo vany nebo použitím myčky na nádobí.

„ A potom taková ta obligátní rada, která se často objevuje ‒ zastavovat kohoutek během čištění zubů,“ dodává Ptáčková.

Poslední vládní zpráva o životním prostředí ale upozorňuje, že další, výraznější úspory budou možné už jen díky novým přístupům. Hlavně využitím dešťové nebo odpadní vody.

Jak a kde využít dešťovou vodu

Dešťová voda se dá využít jak v domácnostech, tak ve firmách. Podpořit její používání plánuje i ministerstvo životního prostředí. Lidé, kteří ji využívají třeba na zalévání zahrady, budou moct žádat od dubna o příspěvek na vybudování nádrže a technologie s tím spojené.

Příští měsíc Ministerstvo životního prostředí spustí dotační program Dešťovka. Na podporu lepšího hospodaření s vodou vyčlenilo 100 milionů korun.

Retenční nádrž bude muset mít alespoň dva tisíce litrů. Dotace by měla pokrýt zhruba padesát procent nákladů.
Richard Brabec

A dá se jít ještě dál. Vědci v plzeňské čistírně zkoušejí, jak využít nečistot ve vodě.

„Bakterie čistí odpadní vodu a vedlejším produktem je právě bioplyn, který je energeticky bohatý. Je to zdroj, který můžeme dál využít,“ uvedl Petr Dolejš z Ústavu technologie vody a prostředí z VŠCHT Praha.

Testovat svůj systém zde chtějí do konce roku. Pak už bude připravený k širokému využití.

Vydáno pod