Ruská centrální banka nečekaně snížila úrok

Ruská centrální banka na svém pátečním zasedání nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 9,75 procenta. Úrok je tak na zhruba stejné úrovni jako v roce 2014. Centrální banka také naznačila, že díky příznivému vývoji inflace by další snižování úroků mohlo následovat. Většina analytiků podle agentury Reuters očekávala, že banka úroky měnit nebude.

Banka poukázala na to, že inflace se nyní snižuje rychleji, než se čekalo. Podle odhadů by měla klesat i nadále, zatímco ekonomická aktivita se zotavuje. Mírně se snížila také inflační rizika, i když dál zůstávají vysoká. Centrální banka dodala, že zváží další snížení sazeb, protože v březnu inflace klesla na postsovětské minimum 4,3 procenta. Cílem banky je inflace kolem čtyř procent.

„Centrální banka zhodnotí další dynamiku inflace a ekonomiky a připouští také možnost pozvolného snížení hlavní úrokové sazby ve druhém a třetím čtvrtletí letošního roku,“ uvádí se ve sdělení ruské měnové autority.

Centrální banka mírně zlepšila i výhled ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) se má podle nového odhadu v letošním roce zvýšit o jedno až 1,5 procenta, zatímco v předchozí prognóze banka počítala s růstem o méně než jedno procento.

Centrální banka ale nezměnila svůj konzervativní pohled na ceny ropy, hlavní vývozní položky Ruska. Předpokládá, že do konce roku ceny klesnou na 40 dolarů za barel.