Důvěra v českou ekonomiku v březnu překvapivě klesla

Vývoj důvěry v českou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Důvěra v českou ekonomiku v březnu klesla o 1,4 bodu na 96,6 bodu. Očekávání se zhoršilo mezi podnikateli, u spotřebitelů důvěra mírně vzrostla. Rovněž meziročně je celková důvěra v hospodářství a u podnikatelů nižší a u spotřebitelů vyšší, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytiky zhoršení důvěry v tuzemském průmyslu překvapilo.

Nálada v české ekonomice klesla na osmiměsíční minimum, a to kvůli slabší důvěře na straně podnikatelů. Mezi podnikateli se důvěra zhoršila v průmyslu, a to již počtvrté v řadě, ve stavebnictví i službách. Mírné zlepšení hlásí pouze obchod.

V případě průmyslu klesla celková důvěra, když se zvýšil stav zásob a zhoršilo očekávání ohledně výroby pro příští tři měsíce. „Vzhledem k pozitivní náladě v průmyslu v eurozóně a stejně tak vzhledem k pozitivním signálům z průzkumů PMI pro tuzemský průmysl jde o překvapivě negativní vyznění. Očekávám, že jak příznivé vnější prostředí, tak síla poptávky v české ekonomice povedou k tomu, že se nálada v tuzemském průmyslu v příštích měsících postaví na nohy, “ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Nicméně, i tak budou podle něho některé faktory na náladu v tuzemském průmyslu tlačit v negativním směru. „V tomto ohledu je namístě připomenout skutečnost, že se výrobci v rostoucí míře potýkají s nedostatkem pracovní síly s vhodnou kvalifikací,“ dodává.

Spotřebitelé jsou optimističtí

Zlepšení nálady naopak hlásí spotřebitelé, čemuž napomáhá příznivá situace na trhu práce a růst optimismu spotřebitelů ohledně jejich vlastní finanční situace.

„Bude ale zajímavé sledovat, jak se letos na spotřebitelské důvěře podepíše vyšší inflace. Ta totiž bude ukrajovat z reálných příjmů domácností, jakkoliv by měl nominální růst mezd a platů letos dále zrychlit,“ říká Jáč.