Účtenkovou loterii k EET bude zajišťovat Wincor Nixdorf. Výhry dosáhnou 65 milionů korun ročně

Účtenkovou loterii k EET bude zajišťovat Wincor Nixdorf (zdroj: ČT24)

Účtenkovou loterii spojenou s elektronickou evidencí dat (EET) bude provozovat firma Wincor Nixdorf s.r.o. Uvedlo to ministerstvo financí, které chce ročně výhercům loterie nazvané Účtenkovka rozdělovat peněžité i věcné výhry ve výši 65 milionů korun. Počet výher se bude pohybovat okolo 25 tisíc měsíčně. Losování má probíhat každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka. Ministerstvo chce spustit účtenkovou loterii v polovině letošního roku, přesný termín ještě nestanovilo.

Vítěz otevřeného výběrového řízení Wincor Nixdorf bude zajišťovat registraci účastníků soutěže, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. Součástí poskytované služby je i vytvoření a údržba webových stránek a mobilní aplikace pro účastníky účtenkové loterie.

Atraktivně nastavená účtenková loterie zvýší zájem zákazníků o účtenky a přispěje ke stavu, kdy se jejich vydávání stane běžnou součástí našeho nákupu a nikoliv tématem pro absurdní politické diskuse.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Babiš v tiskové zprávě připomněl, že EET má po náběhu všech čtyř fází vynášet státu 18 miliard ročně. „Elektronická evidence tržeb je opatření, které přispívá ke zdravé a férové ekonomice a Účtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe,“ uvedl Babiš.

K možnosti registrace pouze jedné účtenky od daného obchodníka denně sdělila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, že „podnikatelé se proto nemusí obávat, že zákazníci budou rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru, a že se v obchodech budou zbytečně tvořit dlouhé fronty“. 

Ministerstvo ve zprávě informovalo, že při přípravě účtenkové loterie vycházelo z dobrých i špatných zkušeností s podobnými loteriemi ze zahraničí. Z evropských zemí podle něj funguje účtenková loterie velmi úspěšně například na Slovensku, z mimoevropských zemí se těší mimořádné popularitě a úspěšnosti v Thajsku. Rozhodujícími faktory jejího úspěchu jsou vždy konkrétní parametry, které se v jednotlivých zemích liší.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci