Zpomalování Číny pokračuje. Experti doporučují inovace a souboj s firemním dluhem

Jak Čína využije zpomalení? (zdroj: ČT24)

I v příštích dvou letech bude pokračovat zpomalování čínské ekonomiky, odhaduje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zatímco loni dosáhlo meziroční tempo hrubého domácího produktu 6,5 procenta – růst byl tak nejpomalejší za posledních 26 let – letos by to mohlo být 6,5 a příští rok pak 6,3 procenta. Pravidelný výhled OECD zároveň varoval před obrovským růstem firemního dluhu v zemi.

Firemní dluh v Číně činí zhruba 175 procent hrubého domácího produktu a je jedním z nejvyšších ve srovnání s dalšími rozvíjejícími se ekonomikami. Státní společnosti mají na celkové částce podíl zhruba 75 procent.

OECD doporučila Číně, aby posílila snahy v boji proti růstu dluhu. Jedním z doporučení je odstranění nepřímých garancí pro státní podniky.

  • 2010:     10,6
  • 2011:     9,5
  • 2012:     7,9
  • 2013:     7,8
  • 2014:     7,3
  • 2015:     6,9
  • 2016:     6,7 
  • 2017:     6,5 (předpověď)
  • 2018:     6,3 (předpověď)
  • Zdroj: Světová banka, Reuters, OECD

Někteří analytici věří, že nižší cíl růstu by poskytl politikům více prostoru pro boj s dluhovými riziky a pro prosazení bolestivých reforem. Ekonomický růst sice zůstává vysoký, ale postupně a přiměřeně slábne, spolu s tím jak populace stárne a ekonomika se postupně dostává do rovnováhy při svém přesunu od investic ke spotřebě.

Po desetiletích dechberoucí expanze by se Čína měla zaměřit na to, aby její růst byl odolnější, udržitelnější a víc řešil možná rizika pro stabilitu. Čínská ekonomika by se teď měla méně zaměřovat na fyzické investice a spíš se víc soustředit na inovace a také na to, aby se hlavně stala ekologičtější.
Angel Gurría
generální tajemník OECD

Vývoz se má letos zvýšit o 3,4 procenta a příští rok o 3,3 procenta, odhadla OECD. Loni stoupl o 2,3 procenta. Přispět k tomu má růst globální poptávky. Růst dovozu naopak letos zpomalí na 7,7 procenta a ve 2018 na šest procent z loňských 8,6 procenta.

Čína je po Spojených státech druhým největším obchodním partnerem Evropské unie. Drží podíl asi deseti procent. A chtěla by víc. K tomu jí má pomoci to, že se stane tržní ekonomikou. Tomu se ale brání evropští oceláři. Dovoz levné čínské oceli by přímo ohrozil až 15 tisíc pracovních míst.

„Pokud by Čína měla statut tržní ekonomiky, tak by výrazně ohrozila průmyslové sektory v Evropě i v Americe a upřímně si myslím, že to snad v životě nemůže projít,“ domnívá se analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Podle něho by to zdevastovalo americký a evropský průmysl a hodně by to eskalovalo už tak napjatou politickou mezinárodní situaci.

Velká města přitvrdila proti realitní horečce

Velká čínská města zahájila další kolo restrikcí ve snaze zchladit přehřátý realitní trh, kterému podle čínských médií už hrozí, že přeroste do stádia bubliny. Nemovitosti se minulý týden dostaly i na pořad jednání výročního zasedání čínského parlamentu, vláda přislíbila „zkrotit ceny realit na přehřátém trhu“, uvedl list Financial Times.

Úřady v Pekingu a hlavních městech provincií Kuang-čou, Čeng-čou, Čchang-ša a Š'-ťia-čuang v poslední době zavedly přísnější omezení ve vlastnictví nemovitostí, a to zejména vyšší akontaci na druhý byt a restrikce na koupi druhého a třetího bytu.