Čeští exportéři se obávají Trumpovy daňové reformy. Dopadla by na ně i přes Německo

Trumpovy daňové změny by mohly znamenat překážku pro řadu českých exportérů (zdroj: ČT24)

Řada českých exportérů se obává, že budou muset skončit s vývozem na americký trh. Důvodem je chystaná daňová reforma prezidenta Donalda Trumpa. Návrh počítá se zavedením přeshraniční daně, která by zdražila dovoz až o dvacet procent.

Oživit domácí výrobu a zvýšit konkurenceschopnost amerických firem patří k hlavním cílům navrhované daňové reformy Donalda Trumpa. Vyjednávání o ní potrvají minimálně do léta. Její současná podoba by ale pro rostoucí český export do USA znamenala velkou překážku.

„Pro nás by to bylo problematické, ale myslím si, že daleko horší by to bylo třeba pro Německo, ale to by přineslo problémy nám, protože řada našich výrobků, které jdou do Německa, končí ve Spojených státech, a to by mohlo být i fatální,“ podotýká místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Není si jistý, že by většina českých firem byla natolik ekonomicky silná, že by mohla svou výrobu postavit v USA. „Kromě toho pracovní síla v USA je dražší,“ dodal Daněk.

Přesune se výroba pistolí?

Do Spojených států by ale mohla zamířit třeba Česká zbrojovka. Zbraně tam už vyváží přes patnáct let, přičemž největší zájem je o pistole. Jelikož je tento trh pro firmu důležitý, přináší jí 40 procent tržeb, po zavedení přeshraniční daně by zřejmě přesunula výrobu přímo do Spojených států.

„Dceřinou firmu tam máme, zázemí tam máme už spoustu let. To teritorium je jiné, jiná mentalita lidí, jiné zvyklosti, ale my jsme se s ním naučili pracovat,“ přiblížil viceprezident pro vnější komunikaci z České zbrojovky Radek Hauerland.

Export do Spojených států má spíš rostoucí tendenci. V roce 2015 se po zemích Evropské unie staly pro Česko největším obchodním partnerem. Po deseti letech tak překonaly Rusko. Tuzemské firmy do USA vyvezly zboží za zhruba 92 miliard korun, o deset let dřív to byla částka asi poloviční.

  • Rok 2000 - 31,6 miliardy korun
    Rok 2005 - 49,7 miliardy korun
    Rok 2010 - 44,3 miliardy korun
    Rok 2011 - 55,9 miliardy korun
    Rok 2012 - 70,1 miliardy korun
    Rok 2013 - 69,1 miliardy korun
    Rok 2014 - 81,2 miliardy korun
    Rok 2015 - 92,1 miliardy korun
    Rok 2016 - 86,6 miliardy korun
  • Zdroj: ČSÚ