Francie hodlá soudit švýcarskou banku UBS za to, že radila bohatým klientům s daňovými úniky

Největší švýcarská banka UBS je ve Francii podezřelá, že prostřednictvím rozsáhlého systému napomáhala v minulém desetiletí bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Informují o tom zahraniční agentury. UBS původně jednala o mimosoudním urovnání, z toho ale sešlo, protože strany se nedokázaly dohodnout na konkrétní částce. Soud by mohl bance uložit pokutu až 4,9 miliardy eur (132,4 miliardy korun), uvedla agentura Bloomberg. UBS obvinění odmítá.

Podle příkazu s datem 17. března francouzští vyšetřující soudci předvolali zástupce skupiny UBS kvůli podezření, že banka se angažovala v nezákonných bankovních operacích a že maskovala daňové úniky. Spiknutí se podle vyšetřovatelů účastnila i francouzská součást UBS.

Žalobci předvolali rovněž pět vysokých představitelů banky ve Francii a Švýcarsku, včetně Raoula Weila, bývalého třetího nejvýše postaveného člověka v bance.

Banka věří ve spravedlivý proces

UBS odmítá obvinění, sdělil mluvčí skupiny a vyjádřil očekávání, že proces bude spravedlivý a umožní bance se před vznesenými obviněními obhájit.

Banka je podezřelá, že v letech 2004 až 2012 získávala bohaté klienty ve Francii přesvědčováním, aby si ve Švýcarsku otevřeli účet nenahlášený francouzským úřadům. Přesuny peněz podle obžaloby maskovala dvojím účetnictvím.

  • Dokumenty získané z Německa umožnily francouzským vyšetřovatelům odhadnout, že v roce 2008 mělo asi 38 tisíc Francouzů v bance uloženo zhruba 13 miliard švýcarských franků (asi 328 miliard korun).

Banka byla v červnu 2013 obviněna z ilegálního získávání klientů a o rok později z praní špinavých peněz s přitěžujícími daňovými úniky v letech 2004 až 2012. 

UBS jednala s úřady o mimosoudním urovnání, nesouhlasila však s navrženou částkou. Podle zdrojů žalobce navrhl, aby UBS zaplatila 1,1 miliardy eur. Právník UBS Markus Diethelm francouzskému listu JDD řekl, že navržená částka byla „nemyslitelná“ a zcela mimo výši podobných urovnání, kterých bylo dosaženo v jiných zemích. V roce 2014 se UBS dohodla na urovnání daňového případu s německými úřady za zhruba 300 milionů eur.

Dokumenty získané z Německa umožnily francouzským vyšetřovatelům odhadnout, že v roce 2008 mělo asi 38 tisíc Francouzů v bance uloženo zhruba 13 miliard švýcarských franků (téměř 328 miliard korun).