Vrátí se Rusko do investiční kategorie? Agentura S&P mu zlepšila výhled ratingu

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila hodnocení výhledu úvěrového ratingu Ruské federace na pozitivní. Agentura uvedla, že pokud se bude ruská ekonomika dál adaptovat na prostředí nízkých cen ropy, bude možné Rusku zvýšit i samotnou úvěrovou známku. Rusko nyní hodnotí jako BB+, čímž spadá do spekulativního pásma, ale je to jenom jeden krok od investičního.

Agentura S&P předpovídá, že hospodářský růst v Rusku se po dvou letech recese letos obnoví a bude zrychlovat. V období 2017–2020 agentura čeká roční růst v průměru o 1,7 procenta. Zároveň však agentura nepředpokládá, že brzy dojde ke zrušení amerických sankcí proti Rusku.

Agentura očekává, že čistý odliv zahraničních investic z Ruska se bude do konce desetiletí pohybovat kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu ročně. Deficit veřejných financí Ruska by měl do roku 2019 klesnout na 2,4 procenta HDP, předpovídá ratingová agentura.

Stabilní výhled získalo Rusko v září, ve spekulativním pásmu je už přes dva roky

Zlepšení výhledu úvěrového ratingu na pozitivní přichází poté, co ho v září S&P posunula z negativního na stabilní. Hodnocení úvěrové spolehlivosti srazila do spekulativního pásma už v lednu 2015. Ztráta investičního ratingu znamenala, že řada finančních institucí nemohla investovat do ruských aktiv.

  • Agentura S&P dává Rusku známku BB+. Na stejné úrovni je i známka Ba1, kterou Rusku uděluje agentura Moody's. Obě se nachází ve spekulativním pásmu. V hodnocení S&P má totožný rating i Bulharsko, Portugalsko nebo Turecko.
  • Vyšším ratingem hodnotí Rusko agentura Fitch, u které je tak díky BBB- v investičním pásmu. Totožné hodnocení má i Indie, Maďarsko nebo Rumunsko.
  • Pro srovnání, Česká republika má nejvyšší rating od S&P, a to AA-. Moody's a Fitch pak hodnotí Česko o stupeň níž. Moody's ratingem A1, Fitch s A+.

Ruská ekonomika se v posledních dvou letech potýkala s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopaly sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi