Euro po volbách v Nizozemsku posílilo, dalším testem bude boj o Elyseje

Euro se po nizozemských volbách vyšplhalo na své pětitýdenní maximum (zdroj: ČT24)

Posílení vůči dolaru – taková byla prvotní reakce společné evropské měny na vítězství premiéra Marka Rutteho v nizozemských parlamentních volbách. Euro se před druhou hodinou v noci na čtvrtek vyšplhalo až na pětitýdenní maximum 1,0746 dolaru. Rostly i evropské akciové trhy, včetně pražské burzy.

Později začala společná měna oslabovat až na 1,0719 dolaru za euro, s přechodným vzestupem kolem sedmé hodiny ranní (1,0738), po němž opět následoval sestup až na 1,0709 (zhruba hodinu před polednem) a kolísání s postupným růstem. Kolem 15:00 se kurz pohyboval kolem 1,0727 dolaru za euro, v podvečer ale opět zamířil níž.

„Růst eura byl prvotní reakcí na výsledky nizozemských voleb,“ uvedl analytik Masafumi Jamamoto z makléřské společnosti Mizuho Securities.

Další vývoj bude podle něj záviset na tom, jak výsledek nizozemských voleb ovlivní blížící se prezidentské volby ve Francii, například zda sníží podporu kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která navrhuje mimo jiné odchod Francie z eurozóny a uspořádání referenda o členství země v Evropské unii.

„Eurozóna je křehká. Pokud by zde byly destabilizační prvky jako třeba vítězství Marine Le Penové ve Francii, nemyslím, že by to evropskou ekonomiku nutně převálcovalo, ale její sebevědomí by dostalo zásah. A to by zřejmě mělo důsledky,“ uvedl analytik LCG Jasper Lawler.


K růstu eura vůči dolaru přispěla rovněž skutečnost, že americká centrální banka (Fed) po zasedání měnového výboru nenaznačila, že by se chystala zrychlit tempo zvyšování úrokových sazeb. 

Výsledky nizozemských voleb se přelily i do burzovního světa. Hned ráno po otevření tamního akciového trhu bylo jasné, že padne rekord. Nizozemské akcie se vyšplhaly vůbec nejvýš za posledních devět let a v zelených barvách se pohybovaly křivky napříč západní i střední Evropou. Zastavily se na patnáctiměsíčních maximech.

„Trhy jsou uvolněné. Nizozemsko hlasovalo ve prospěch Evropy, a to napomáhá k dobré atmosféře na trzích,“ uvedl vedoucí investiční analýzy Baader Bank Robert Halver.

Janíčko: Volby ovlivnila i dobrá ekonomika

„Je to spíše jednorázový výkyv, Nizozemsko je považováno za jeden ze stěžejních bodů evropského projektu,“ uvedl k pohybům eura a evropských akcií Martin Janíčko, ekonom Moody's Analytics a Národohospodářské fakulty VŠE v Praze.

Janíčko: Nizozemskému hospodářství se daří (zdroj: ČT24)

Výsledek voleb byl podle něho ovlivněn i tím, že nizozemská ekonomika si vede velice dobře a patří k nejvíce prosperujícím ekonomikám v rámci EU. Janíčko připomněl růst hrubého domácího produktu přes dvě procenta, velmi nízkou míru nezaměstnanosti (spolu s Německem a Lucemburskem nejnižší v eurozóně) i růst mezd a platů. Je šestou největší ekonomikou v EU a ekonomická spokojenost je zde výrazně větší než například v Itálii či Francii. 

Navíc je Nizozemsko výrazně navázáno na EU, eurozónu a silně závisí na exportech, Nizozemci také investují do všech dalších zemí EU. Spekuluje se také, že po brexitu a oslabení Londýna coby finančního centra, vydělá na nové situaci Amsterdam, uvedl ekonom.