Průmyslové ceny stouply v únoru nejvíc za pět let, táhly je komodity

Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně zrychlily růst na 3,1 procenta. V lednu poprvé od prosince 2013 meziročně vzrostly o 2,1 procenta. V únoru byly meziročně vyšší i ceny stavebních prací, v zemědělství naopak klesly. Uvedl to Český statistický úřad.

V průmyslu se v únoru nejvýznamněji zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně byly vyšší také ceny chemických látek a výrobků, těžby a dobývání, obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Zlevnily naopak základní farmaceutické výrobky, souhrnně také elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch a dopravní prostředky.

„Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce zvýšily ceny energií o 8,3 procenta a klesly pouze ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 0,4 procenta,“ uvedli statistici.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč připomněl, že ceny průmyslových výrobců v únoru zrychlily svůj meziroční růst: ten je na úrovni 3,1 % nejvyšší za uplynulých pět let, tedy od února 2012. Poznamenal, že růst cen zrychlil i u sofistikovanější výroby, jako jsou stroje a zařízení, elektrická zařízení, optika či počítače.

Právě růst výrobních cen u sofistikovanější produkce naznačuje, že se do cenového růstu začíná promítat i rostoucí využití kapacit v české ekonomice včetně pracovní síly a souvisejícího tlaku směrem k výraznějšímu růstu mezd.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Ceny zemědělských výrobců zpomalily meziroční pokles na 0,8 procenta z lednových tří procent. Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 7,8 procenta, v živočišné výrobě naopak stouply o 6,7 procenta.

Jáč k tomu uvedl, že tento vývoj je v souladu s tlaky směrem k růstu cen potravin, které odráží i vývoj inflace (spotřebitelských cen). 

Únor přinesl pokračování růstu cen v zemědělství a naznačil, že dále pokračoval růst cen potravin, uvedl i ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. To podle něho bude nadále držet domácí inflaci vysoko nad dvěma procenty. Zemědělské produkty v průměru zdražily o 1,2 procenta a již skoro smazaly pokles v meziročním vyjádření.

„Očekáváme, že ceny v zemědělství by se v horizontu jednoho až dvou měsíců měly znovu snížit, poté co opadne efekt horšího počasí v zemích jižní Evropy,“ dodal Zeisel. 

Očekává také, že ceny průmyslových výrobců nadále porostou, ale jejich dynamika už by měla být výrazně slabší. Naopak ceny služeb by se měly zvyšovat rychleji, což jim umožní zesilující poptávkové tlaky.