Privatizace OKD byla nevýhodná, shodli se poslanci. Vyšetřovací komise ale neprošla

Privatizace těžební firmy OKD byla nevýhodná ekonomicky i sociálně, odhlasovala Poslanecká sněmovna na závěr debaty k tomuto bodu. Odmítli sice vyslovit souhlas se zřízením vyšetřovací komise k privatizaci firmy, jak navrhoval klub Úsvitu, ale vyzvali mimo jiné vládu, aby se připojila k trestnímu oznámení kvůli dividendám.

Poslanci na návrh Josefa Hájka (ANO) vyzvali vládu, aby se Česká republika připojila k podanému trestnímu oznámení ve věci podezření na neoprávněnou výplatu dividend ze společnosti OKD. Česká strana by se také měla připojit jako poškozená s návrhem na náhradu škody a na zajištění majetku. Státu podle usnesení vzniká škoda tím, že musí sanovat ztráty firmy a řešit výplaty horníků.

Na návrh Leo Luzara (KSČM) také sněmovna požádala vládu, aby úkolovala příslušné orgány k objasnění činností, které vedly k majetkovým ztrátám státu při privatizaci OKD, a podle zjištění podala trestní oznámení. „To je to, po čem většina z nás volá, kde vidíme problém, že to zůstává jako určitá pachuť na patře, že se něco stalo,“ řekl Luzar v rozpravě.

Vláda by pak podle poslanců měla zabezpečit zmapování toků peněz na účtech zainteresovaných osob, jejich příbuzných a firem spojených s těmito osobami, které se přímo nebo nepřímo podílely na privatizaci OKD.

Zabezpečit ložiska nerostů proti poškození kvůli změně vlastníků

Sněmovna také žádá po vládě, aby mimo jiné zabezpečila možnosti těžby všech druhů uhlí jakožto nenahraditelného nerostného bohatství. Vláda má také zabezpečit ochranu ložisek vyhrazených nerostů před jejich nenapravitelným poškozením v případě jakýchkoli změn vlastnických vztahů nebo po ukončení podnikání. Vláda má také zabezpečit opatření, která povedou k dlouhodobému rozložení útlumu těžby v OKD pod státní kontrolou.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl už loni v červnu, kdy se poslanci tímto bodem začali zabývat, že problém s těžební společností OKD nastal už v 90. letech. Stát tehdy ve firmě ztratil takzvanou divokou privatizací většinový podíl, aniž získal odpovídající protihodnotu, uvedl.

Firma OKD je od loňského května v úpadku. I s dodavatelskými společnostmi má asi 11 tisíc zaměstnanců. Do existenčních potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé jí povolili reorganizaci, vedení OKD nyní hledá strategického partnera. V OKD se dál těží uhlí.