Zaměstnanost v EU byla na konci loňského roku rekordní

Zaměstnanost v zemích Evropské unie na konci loňského roku dosáhla nového rekordu, zatímco v eurozóně byla nejvyšší od finanční krize, oznámil statistický úřad Eurostat. Celkem bylo na konci čtvrtého čtvrtletí zaměstnáno 153,9 milionu občanů eurozóny, nejvíce od třetího čtvrtletí 2008. V celé EU pak bylo zaměstnáno rekordních 232,9 milionu obyvatel.

Ve čtvrtém čtvrtletí se zaměstnanost v eurozóně zvýšila oproti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta a v EU o 0,2 procenta. Meziročně pak vzrostla v zemích platících eurem o 1,1 procenta a v EU o jedno procento.

Zaměstnanost podporuje stabilní ekonomický růst a příznivé úvěrové podmínky. Míra nezaměstnanosti v eurozóně i v celé EU byla koncem loňského roku nejnižší od roku 2009. 

Některé slabší ekonomiky ale stále mají problém zaměstnanost zvýšit. Například v Estonsku počet zaměstnaných klesl o 1,5 procenta a v Řecku o 0,9 procenta. Nepatrně se zaměstnanost snížila také v Litvě a v Chorvatsku. Naopak nejvyšší byl růst zaměstnanosti na Maltě, v Lucembursku a na Kypru.