Česko vyhrálo dvě arbitráže. Žalobci se domáhali dvou set milionů korun

Česká republika uspěla v arbitrážích, které se týkaly náhrady škody za zmařenou investici do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku. Britští občané Ivan Peter Busta a Jan Peter Busta a společnost Anglia Auto Accessories se domáhali zhruba 200 milionů korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Kompenzaci si žalobci nárokovali za údajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezu a Policie České republiky při procesu zajištění a předání žalobcova majetku,“ uvedlo ministerstvo financí.

Anglia Auto Accessories uzavřela počátkem 90. let smlouvu o společném podniku nazvaném Sprint s družstvem invalidů Kyjovan. Nové vedení družstva ji ale prohlásilo za neplatnou. Verdikt ve sporu u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře dal za pravdu britským investorům a přisoudil jim odškodnění 8,5 milionu korun.

Výroba střešních nosičů pokračovala, Kyjovan však odškodnění nezaplatil. České soudy v tomto případě podle dřívějších informací od Busty nikdy nerozhodly o exekuci majetku Kyjovanu.

V roce 2000 pak pracovníci Kyjovanu zabavili ve skladech Sprintu zboží za 99 milionů korun, uváděla žaloba. Když se přes policii zboží vrátilo, chyběly podle Busty věci za 70 milionů korun.

Česko uspělo v arbitráži s Anglia Auto Accessories již v říjnu 2014, kdy byla arbitráž předčasně ukončena z procesních důvodů, protože firma neuhradila náklady rozhodčího řízení. Následně v prosinci 2014 se na arbitrážní tribunál obrátila znovu.

Většinu arbitráží stát dosud vyhrál. Prohraný spor s CME ho ale stál přes deset miliard

Dosud bylo podle údajů ministerstva ukončeno přes dvacet arbitráží proti České republice. Většina skončila pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže stát prohrál. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy korun.

Další arbitráže ještě běží, většina se týká obnovitelných zdrojů energie, kde jde v souhrnu o zhruba tři miliardy korun. Miliardová arbitráž se pak týká i rušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálů.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro Česko nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

Vydáno pod