Při záměně léků v Polsku selhal konkrétní člověk, ukázalo vyšetřování Zentivy

Události: Případ záměny léků (zdroj: ČT24)

Farmaceutická firma Zentiva stáhla loni na podzim preventivně přes 50 tisíc balení, která mohla obsahovat jiné medikamenty, než uváděl obal. K mimořádně rozsáhlé kontrole došlo po záměně dvou krabiček v Polsku. Po půl roce potvrdil Státní ústav pro kontrolu léčiv i interní vyšetřování Zentivy, že se záměna léků v Česku neprokázala.

Dohromady bylo zkontrolováno přes pět tisíc stažených krabiček. Část vrátili do lékáren sami lidé, šlo totiž o často užívané léky na úzkosti nebo vysoký krevní tlak. Prověřeno bylo také všech 139 podezření na nežádoucí účinky.

Léky
Zdroj: ČT24

„U těch hlášení, kde jsme měli i vzorky léčiv, jsme prováděli laboratorní, velice pečlivé kontroly. Neevidujeme žádný případ zaměněných léků v České republice ani žádný prokázaný případ nežádoucích účinků,“ uvedl mluvčí Zentivy v ČR Filip Hrubý.

  • Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil, že stahuje od pacientů některé šarže léků Atram 12,5, Neurol 0,25 a Neurol 0,5, Oxazepam Léčiva a Prednison 20 Léčiva, jejichž balení mohly obsahovat jiné tablety. Kvůli obdobné závadě pak ústav informoval o stažení ze zdravotnických zařízení některých šarží balení léků Dolmina 100 SR, Hydrochlorothiazid Léčiva, Neurol 0,25, Pyridoxin Léčiva a Simvacard 10, ve kterých mohly být zaměněny blistry s tabletami.
  • Důvodem stahování byl podle Zentivy nález dvou blistrů (plastových lisovaných obalů) přípravku Neurol v krabičkách označených jako přípravek Atram v Polsku, které byly vyrobeny v pražském závodě Zentivy.
  • Zdroj: ČTK

Šetření udělal i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Pochybení ve výrobě nenašel.

„Nedošlo k porušení zákona a prováděcích vyhlášek. Došlo k selhání lidského charakteru ‒ tudíž jsme neuložili žádnou sankci,“ řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Policie teď vyšetřuje záměrné lidské zavinění. Jednou z variant je pochybení nebo msta bývalého zaměstnance.