Trump potěšil akciové trhy. Dow Jones poprvé vystoupal nad hranici 21 tisíc bodů

Americké akciové trhy ve středu obnovily růst a stouply na nové rekordy. Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 21 tisíc bodů. Investory na Wall Street i na dalších světových burzách podpořil úterní projev prezidenta Donalda Trumpa v Kongresu.

Zatímco v úterý končil index Dow Jones na zhruba 20 800 bodech, hned druhý den vyskočil na 21 tisíc. Na konci středečního newyorského obchodování byl vyšší o 1,46 procenta a vyhoupl se už na 21 115 bodů. Přitom teprve nedávno index Dow Jones překročil psychologicky důležitou hranici 20 tisíc bodů, a to koncem ledna.

Také širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq si ve středu připisovaly více než jedno procento. Největší zájem je mezi investory o akcie z finančního a průmyslového sektoru.

Investorský optimismus z Trumpova projevu

Nový americký prezident Donald Trump totiž v celkově uměřeném prvním projevu v Kongresu slíbil rozsáhlé investice do rozvoje infrastruktury a výrazné zmírnění daňové zátěže. Investory to potěšilo, protože naděje na kroky tohoto typu táhly akciové trhy vzhůru od Trumpova listopadového zvolení prezidentem.

„Trump působil velmi prezidentsky a investoři čerpají optimismus ze způsobu, jakým svůj projev přednesl,“ řekl agentuře Reuters Andre Bakhos z investiční společnosti Janlyn Capital. „Dnešek je dalším vyjádřením důvěry v to, že Donald Trump bude schopen uskutečnit, co slibuje,“ dodal.

Trumpovo vystoupení nastartovalo silný růst i na dalších světových burzách. Indexy burz ve Frankfurtu a v Paříži získaly zhruba dvě procenta, londýnská burza posílila o 1,6 procenta.