Konec dvojích kurzů a větší možnosti reklamace. Směnárny možná čeká přísnější režim

Události: ČNB navrhuje přísnější podmínky pro směnárny (zdroj: ČT24)

Přísnější podmínky pro směnárny navrhuje Česká národní banka. Potřebnou novelu zákona už poslala ministerstvu financí. Pokud projde, směnárny nebudou moci vyvěšovat listiny s dvěma různými kurzy. Zákazníci by zároveň měli mít možnost nevýhodně vyměněné peníze vrátit.

„Rádi bychom do zákona dali podmínku, že je možné stornovat obchod do dvou hodin od jeho provedení,“ vysvětluje mluvčí ČNB Marek Zeman.

„Je to samozřejmě nesmysl. My bychom měli zajistit, že tam peníze toho zákazníka po dvou hodinách ještě budou,“ oponuje jednatel směnárny Global Travel Marek Nácovský.

Zákazníci směnáren už teď vyhledávají ty nejvýhodnější kurzy, někde na ně dokonce stojí i fronty. „Já jezdím do Česka už deset let a jsou to hrozně velké rozdíly. Třeba na letišti v Praze je to nejhorší,“ říká zákazník směnárny Claude Varley.

Jen loni zákazníci směnili eura za téměř 57 miliard korun. Za další cizí měny utratili dalších 15 miliard. A zatímco cizinci mění nejčastěji eura za koruny, Češi koruny za chorvatské kuny. Největší zájem je o ně před létem.

Výměna peněz
Zdroj: ČNB

Tím ale navrhované změny nekončí. Centrální bankéři také chtějí, aby směnárny měly vyvěšený jen jeden kurzovní lístek. Nikde by tedy nesměly být dvě vývěsky, třeba takzvané VIP kurzy – a to ani s nápisem „toto není kurzovní lístek“. „Pro cizince je to velice matoucí a vznikají z toho problémy,“ říká mluvčí ČNB.

Neuposlechnutí zákona by se stíhalo tvrdě. Místo dosavadních pokut ve výši jednoho milionu korun by se sankce mohly zvednout až na pět milionů. „Návrh od České národní banky jsme dostali, v současné době probíhá jeho projednávání,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Teď je v Česku možné vyměnit si peníze na zhruba 3200 místech včetně bank. Samotných směnáren je necelá polovina. Nejvíc z nich v centru Prahy, často i několik v jediné ulici.