Loňský zisk pošty je kolem 190 milionů korun, méně než o rok dříve

Česká pošta podle předběžných údajů za loňský rok vykáže zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. Předloni to bylo 302 milionů korun. Řekl to generální ředitel České pošty Martin Elkán. Výsledek zahrnuje úhradu nákladů na univerzální službu od státu 600 milionů korun. O rok dříve měla pošta nárok na 700 milionů.

„V hospodářském výsledku byla zahrnuta i odměna zaměstnancům, kterou jim vyplácíme na základě loňského hospodaření,“ dodal Elkán.

Právě spory o výši mezd s některými odborovými organizacemi na poště vedly loni k několika protestním akcím, včetně dvou prosincových stávek. 

Menšinové odbory na České poště v období Vánoc vyhlásily stávku za zvýšení mezd o 2500 korun. Vedení pošty označilo požadavek za ekonomicky nereálný. Většinové odbory podepsaly loni v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 korun. Průměrná mzda v podniku byla na konci roku zhruba 23 tisíc korun měsíčně.

Nejasno kolem ztrátových poboček

Podnik provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Rozsah služeb v budoucnu bude podle Elkána záležet na tom, jak si jej v rámci univerzální služby stát objedná a uhradí. Krajní variantou by mohlo být rušení nejvíce ztrátových poboček. „Podle toho, co od nás bude stát chtít, jsme připraveni na všechny varianty,“ dodal Elkán.

Pošta loni investovala zejména do modernizace pobočkové sítě a logistiky více než 800 milionů korun. Letos plánuje investice okolo 900 milionů, což je dvojnásobek proti roku 2014. „Stále jsou pošty, které svým vybavením nepatří do 21. století,“ podotkl Elkán.

Koalice jednala o kompenzacích od státu

Ve středu jednala o úhradě nákladů poště za univerzální službu z let 2013 a 2014 vládní koalice. Z celkové částky 1,4 miliardy korun má jít 35 procent na odměny zaměstnancům. Nakonec došla k závěru, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) má vládě předložit materiál s konkrétními čísly o hospodaření České pošty. Řekl to šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že čísla by podle něj mohla být k dispozici do týdne.

Hnutí ANO ještě před jednáním koalice dalo najevo, že tuto výplatu kompenzací nepodpoří. Podle předsedy hnutí Andreje Babiše není k výplatě důvod. Upozornil, že podnik byl loni opět v zisku. „Ať Česká pošta ukáže, jak hospodaří, určitě jsou obrovské rezervy. Nechť ukážou, jak nakupují IT zakázky a určitě rezervy najdou. Řešit to jenom na úkor rozpočtu je nepřijatelné,“ uvedl Babiš. Podnik je podle něj netransparentní. Elkána označil za velice neschopného manažera, který bere osm milionů korun ročně.  

Pošta podle středečního vyjádření Elkána od roku 2014 přesoutěžila 97 procent všech zakázek a ušetřila tak 800 milionů korun. Již dříve vedení podniku na podobný Babišův výrok reagovalo s tím, že hospodaří transparentně a všechny zákonné povinnosti plní.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na twitteru ještě před jednáním uvedl, že pokud vláda nerozhodne o úhradě pro Českou poštu, nebude na navýšení mezd zaměstnanců.