Stávka na letištích v Berlíně, Hamburku a Stuttgartu postihla 150 letů

Dopolední stávka pozemního personálu letišť v Berlíně, Stuttgartu a Hamburku vedla ke zrušení zhruba 150 letů, drtivá většina odřeknutých spojů se týkala berlínských letišť Tegel a Schönefeld. Protestní akce usilující o zvýšení hodinové mzdy se dotkla i dopolední linky mezi Prahou a německou metropolí, spoj byl v obou směrech odřeknut.

Výstražnou stávkou chtěli zaměstnanci letišť vyvinout tlak na zvýšení mezd. Odborový svaz Verdi požaduje zvýšení mzdy až pro 2000 zaměstnanců ze zhruba 11 na 12 eur na hodinu (na 324 Kč).

Berlínská letiště Tegel a Schönefeld, kde stávka trvala od 5 do 11 hodin, musela podle agentury Reuters zrušit 137 letů a řadu dalších odložit. V Hamburku, kde protest začal o hodinu dříve, byla situace výrazně klidnější a letadla startovala prakticky podle letového řádu. Provozovatel hamburského letiště k vyrovnání personálního stavu, který stávka ochromila, najal i smluvní pracovníky.

Ve Stuttgartu, který se k protestu rovněž připojil, bylo odřeknuto více než deset letů a další měly zpoždění. Na odbavovacích přepážkách se tvořily dlouhé fronty, vyhnout se jim ale z velké části dalo díky samoobslužnému odbavení přes web či letištní kiosky.

Pokud jde o spojení s Prahou, tak podle portálu Letiště Václava Havla byla zrušena linka z Tegelu s plánovaným příletem do českého metropole v 9:40. Do Berlína neodletěl ani zpáteční spoj v 10:40. 

Vydáno pod