Plán na těžbu uranu v Brzkově na Jihlavsku padá

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nebude navrhovat těžbu nového ložiska uranu v Česku, v Brzkově na Jihlavsku. Na veřejném projednání surovinové politiky České republiky to v pondělí uvedl náměstek ministra průmyslu Jiří Koliba. Proti možné těžbě u Jihlavy dlouhodobě vystupují ekologové i místní občané.

Současná vláda schválila na konci roku 2014 zprávu, která řešila dotěžení současného ložiska uranu Rožná u Dolní Rožínky na Žďársku a přípravu případné těžby nového ložiska v Brzkově na Jihlavsku.

Rožná, poslední uranový důl ve střední a východní Evropě, přesně po 60 letech provozu definitivně končí. Dokončuje se těžba posledního ložiska uranu a už letos se začnou zasypávat důlní šachty. Spolu se zavíráním dolu začalo hromadné propouštění. V první vlně je 154 horníků.

Mluvčí MPO František Kotrba uvedl, že dosavadní text připravované surovinové politiky týkající se uranu bude v tomto smyslu upraven. Z oblastí, které nová surovinová politika řeší, považuje podle něj ministerstvo za mnohem významnější například potenciální zdroje takzvaných moderních high tech surovin.

Příkladem je lithium, které může být klíčem k rozvoji elektromobility a skladování energie.
František Kotrba
mluvčí MPO

Návrh nové surovinové politiky chce ministerstvo předložit vládě v dubnu letošního roku.

Ministerstvo průmyslu ve verzi návrhu surovinové politiky, kterou má k dispozici agentura ČTK, uvádí, že prioritou Česka v surovinové politice zůstává bezpečnost dodávek. Mezi dalšími strategickými cíli pak materiál zmiňuje například ekonomicky přijatelné ceny surovin pro zpracovatele a spotřebitele nebo přednostní využívání surovin z domácích zdrojů, pokud je to ekonomicky a ekologicky možné. Podobné cíle obsahuje dosud platná surovinová politika České republiky z roku 1999.

Například u těžby černého uhlí dokument připomíná, že Česko sice stále disponuje relativně velkými celkovými zásobami v řádu miliard tun, ne u všech ložisek se však těžba ekonomicky vyplatí.

S odkazem na aktuální problémy černouhelné společnosti OKD upozorňuje na to, že současná situace v evropském černouhelném hornictví je velmi složitá. Důvodem jsou zejména nízké světové ceny komodity. „V nastalé situaci je prioritou udržení alespoň části těžených lokalit v provozu,“ uvádí materiál.