Větší sklad než od Amazonu. Výrobce vozů Mercedes by mohl investovat v Česku

Výrobce vozů Mercedes by mohl v Česku postavit nové sklady za několik miliard korun. Píší o tom Hospodářské noviny. Německá automobilka Daimler totiž plánuje stavbu nového distribučního centra náhradních dílů ve východní Evropě. Vedle Česka se podle listu zvažuje také Polsko. Sklady by měly velikostí překročit i v Česku zatím největší sklad internetového obchodu Amazon.

Podle informací Hospodářských novin se Česko stalo vážným kandidátem na nový sklad německé automobilky Daimler. Hlavním konkurentem je Polsko. O záměru německé automobilky podle listu ví i CzechInvest, ale žádné informace nesdělil.

  • Německá automobilka Daimler v roce 2016 vykázala rekordní prodej aut, zisk i tržby. Její hospodaření podpořila hlavně divize osobních aut Mercedes-Benz. Další mírný růst očekává Daimler i v roce 2017, především díky novým produktům a mírnému růstu globální poptávky po autech. Čistý zisk loni vzrostl o 1,1 procenta na rekordních 8,8 miliardy eur (237,8 miliardy korun).
  • Daimler loni překonal BMW a stal se největším prodejcem luxusních aut na světě. Prodej aut vzrostl o pět procent na zhruba tři miliony. Prodej osobních aut Mercedes-Benz vzrostl o deset procent.
  • Daimler hodlá investovat až deset miliard eur (zhruba 270 miliard korun) do vývoje vozidel s elektrickým pohonem. Do roku 2025 tak chtějí vyvinout deset elektrických vozů založených na stejné architektuře.

Podle Hospodářských novin by sklad mohl stát v Úžicích, které leží severně od Prahy u dálnice D8. Pozemky tam vlastní developer CTP, nic však nepotvrdil. V místním průmyslovém parku se nyní staví sklad pro obchodní řetězec Makro a kapacita areálu bude brzy vyčerpána. Developer však od loňska postupně skupuje další pozemky v okolí, dodává list.

Amazon chtěl stavět i v Brně, sešlo z toho

Kdyby si výrobce vozů Mercedes nakonec vybral Česko, co do velikosti skladu by nejspíš předčil i Amazon, který v Dobrovízi nedaleko ruzyňského letiště nejprve otevřel centrum vráceného zboží pro německý trh. Později tam postavil i distribuční centrum, které se otevřelo v září 2015.

Distribuční centrum o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních je součástí evropské distribuční sítě Amazonu. V Evropě má tato firma 28 distribučních center, celkem na světě 96. Společnost chtěla postavit distribuční centrum také v Brně, ale projekt opustila. Důvodem bylo zejména dlouhé dohadování s brněnskými zastupiteli.