Manažeři před důchodem mají externě radit malým firmám, plánuje asociace

Události: Šance pro starší manažery, mohou radit malým firmám (zdroj: ČT24)

Asociace malých a středních podniků chystá platformu Silver Business, která pomůže zapojit starší manažery nad 50 let do podnikání menších firem. Lidé po padesátce těžko hledají práci, zkušení pracovníci ze středního nebo vysokého managementu by ale mohli radit jako externisté.

Externistu hledá například firma Lukor, která vyrábí dveře nebo podlahy. Potřebuje zkušené konstruktéry, kteří by zboží truhlářům navrhli.

„Kdyby nám externista s některými zakázkami pomohl, nebyl by problém, aby konkrétní zakázku kreslil, navrhl a předal do výroby. Dohodli bychom se na konkrétní zakázce a tím by nám urychlil práci,“ láká externisty výrobní ředitel Lukoru Josef Kavánek.

Silver Business
Zdroj: ČT24

Nabízet zkušené starší lidi - ať už propuštěné, nebo těsně před důchodem - chce teď s projektem Silver Business menším firmám Asociace malých a středních podniků. Manažeři by firmám mohli pomáhat díky svým zkušenostem hlavně s rozvojem.

„Cílem je vytvořit jakési hřiště, kde se vlastně potkají ti, kteří nabízejí své zkušenosti, a ti, kteří poptávají zkušenosti. Chceme, aby se to dělalo na bázi obchodního vztahu, to znamená, že tito starší bývalí manažeři by pracovali na živnostenský list,“ plánuje předseda asociace Karel Havlíček.

Nabízet tak své služby mají hlavně senior manažeři, kteří mohou firmám pomoct třeba s analýzami nebo i marketingem. Pracovat by mohli i pro víc malých podniků zároveň. Platforma by mohla pomoci i těm, kteří už na trhu práce hledají uplatnění na plný úvazek těžko, a to kvůli svému předdůchodovému věku.