Snapchat míří na burzu. Noví akcionáři ale do řízení firmy nepromluví

Společnost Snap, která vlastnící populární mobilní aplikaci Snapchat, chce na newyorské burze provést první veřejnou nabídku akcií. Slibuje si od toho až tři miliardy dolarů. Média jako Fortune nebo Financial Times ale upozorňují, že se s akciemi nebude vázat hlasovací právo, takže si vedení firmy podrží kontrolu. Není také v plánu výplata dividend.

Na burzu by měly akcie Snap vstoupit podle zdrojů Reuters v březnu a emise by měla ohodnotit firmu až na 25 miliard dolarů (632 miliard korun). Byl by to největší vstup na americkou burzu od roku 2014 a největší primární emise technologické firmy v USA od vstupu Facebooku na veřejný trh v roce 2012.

  • Snapchat zahájil činnost v roce 2012 jako aplikace umožňující uživatelům posílat fotografie, které po několika sekundách z přístrojů zmizí. Firma se loni na podzim začala označovat za výrobce fotoaparátů, představila sluneční brýle s vestavěným fotoaparátem, který je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, a přejmenovala se na Snap Inc.

Ekonomické výsledky formy Snap jsou zatím rozporuplné. Portál Patria Online si všímá, že společnost zatím nezaznamenala žádný rok s čistým ziskem, přičemž minulý rok firma vykázala ztrátu 515 milionů dolarů, zejména v souvislosti s vývojem a marketingem.

Na druhou stranu příjmy se v roce 2016 dostaly na úroveň čtyř set milionů dolarů, což představuje nárůst o šest set procent oproti výsledku z předchozího roku. Růst je tak znatelně vyšší než v případě Facebooku, upozorňuje server Fortune s tím, že tržby Zuckerbergovy sociální sítě vzrostly v loňském roce o 54 procent. Na druhou stranu v absolutních číslech šlo o 27,6 miliardy dolarů, což je několikanásobek tržeb Snapu.

Zakladatelé si chtějí udržet kontrolu

S veřejnou nabídkou na burze by firma mohla získat další prostředky vedle příjmů z reklamy, avšak zahraniční média si všímají problematického charakteru akcií. Noví akcionáři totiž nebudou mít hlasovací právo.

Spoluzakladatelé Evan Spiegel a Bobby Murphy by tak podle listu Financial Times měli sami činit velká rozhodnutí o jmenování ředitelů nebo akvizicích. Kontrolu by si měli udržet i ve chvíli, kdy by už nebyli zaměstnanci firmy.

Snap navíc podle webu Fortune tvrdí, že nemá v plánu vyplácet dividendy, a to dost možná nikdy. Podle agentury Reuters pak chce Snap výnosy z první veřejné nabídky akcií využít například na provozní náklady, ale i kapitálové výdaje.