ČNB mírní očekávání. Česká ekonomika podle ní poroste o 2,8 procenta

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst pak banka odhaduje na 2,4 procenta.

V minulé prognóze z listopadu počítala Česká národní banka v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta. Zatímco pro současný a příští rok svoje očekávání zmírnila o 0,1 procentního bodu, v případě loňského roku svoji prognózu změnila směrem dolů o 0,4 procentního bodu.

  • Česká národní banka - 2,8 % 
  • Ministerstvo financí - 2,6 %
  • Evropská komise - 2,6 %
  • Česká bankovní asociace - 2,6 %

Stále je ale centrální banka nejoptimističtější institucí, pokud jde o výkon tuzemského hospodářství. Pro srovnání, ministerstvo financí v makroekonomické prognóze tento týden odhadlo růst ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. V roce 2018 pak podle ministerstva ekonomický růst mírně zpomalí na 2,4 procenta.

Inflace bude v prvním pololetí příštího roku překonávat dvě procenta

ČNB také zvýšila odhad vývoje inflace na horizontu měnové politiky. V prvním čtvrtletí 2018 ho zvedla na 2,5 procenta z dřívějších 2,4 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2018 odhad ponechala na 2,3 procenta. Inflace přitom koncem loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k dvouprocentnímu cíli ČNB.

Počínaje zhruba polovinou letošního roku budou podle Rusnoka splněny podmínky pro udržitelné plnění inflačního cíle i do budoucna. „Budeme sledovat vývoj inflace v dalších měsících, zda budou inflační tlaky narůstat nebo odezní. Zatím ale nemáme pocit a potřebu nějak ukvapeně reagovat,“ zmínil guvernér ČNB.

Kurz koruny k euru podle nové prognózy v druhé polovině roku po konci kurzového závazku posílí. „Prognóza ale nebere v úvahu, že posílení může být tlumeno zajištěním ze strany exportérů a stejně tak uzavíráním pozic finančním investorů. Tato překoupenost trhu může vést až k oslabení kurzu koruny po uvolnění závazku,“ upozornil Rusnok.

Tisková konference k jednání bankovní rady (zdroj: ČT24)

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka vyrovnaná. Zvýšit nebo snížit inflaci proti stávajícím odhadům může totiž vývoj kurzu koruny po opuštění kurzového závazku. 

Bankovní rada České národní banky zatím rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. Také ponechala úrokové sazby na minimech, na čemž se členové rady shodli jednomyslně.