Britská centrální banka je vůči růstu ostrovní ekonomiky čím dál optimističtější

Britská centrální banka zlepšila výhled tamní ekonomiky pro letošní rok. Zatímco hned po referendu uváděla 0,8 procenta, teď už dosáhla její prognóza dvouprocentního růstu. Měnovou politiku na svém nynějším zasedání ale podle očekávání nezměnila a základní úrokovou sazbu ponechala na rekordním minimu 0,25 procenta.

Centrální banka uvedla, že letos očekává růst hrubého domácího produktu Británie o dvě procenta. V předchozí prognóze banka počítala s letošním růstem HDP o 1,4 procenta a po referendu dokonce jen o 0,8 procenta. Její odhad tak převyšuje očekávání ekonomů.

Na roky 2018 a 2019 zvýšila banka odhad růstu pro každý rok o 0,1 procentního bodu. Dodala ale, že stále čeká rostoucí inflaci, což způsobí, že životní úroveň domácností začne koncem roku stagnovat.

Padesát na padesát, že se úroky ještě letos zvýší

Bank of England vedle toho, že nehnula se základní úrokovou sazbou, zopakovala, že jejím dalším krokem může být jak zvýšení, tak snížení sazeb, což odráží nejistý výhled vývoje britské ekonomiky.

Finanční trhy dávají zhruba poloviční šanci tomu, že centrální banka letos úroky zvýší. Podle většiny ekonomů je však vysoce pravděpodobné, že se tak nestane do poloviny roku 2019, kdy Británie zřejmě opustí Evropskou unii.

Po referendu, ve kterém se Britové loni v červnu vyslovili pro odchod z Evropské unie, si britská ekonomika vede lépe, než se čekalo. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala růst o 0,6 procenta. Obavy z dopadu referenda centrální banku v srpnu přiměly snížit poprvé za více než sedm let úroky a rozšířit stimulační program.