Poplatek za pobyt by se turistům mohl zvýšit téměř dvojnásobně

Události ČT: Poplatky za ubytování mohou turistům stoupnout (zdroj: ČT24)

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj by se mohly ubytovací poplatky zvednout ze současných patnácti až na 27 korun. Od návštěvníků je vybírají především turisticky atraktivní obce a města. Ministerstvo pro místní rozvoj proto chce, aby se přidaly další radnice a peníze šly do rozvoje cestovního ruchu. Pokud by to udělaly, finančně by si mohly polepšit.

V Lázních Bohdaneč vybírají poplatky v maximální výši, a to 15 korun za lázeňský pobyt a šest korun jako poplatek z takzvané ubytovací kapacity. Ročně tak získají 1,8 milionu korun. Chtěli by tady třeba postavit novou cyklostezku nebo vybudovat rozhlednu.

„Množství návštěvníků je značné. Ač jsme malé městečko, tak by určitě stálo za to, abychom získávali vyšší prostředky na rozvoj turismu,“ míní starosta lázeňského města Miloš Karafiát (nestr.).

Na Božím Daru zase peníze, které na poplatcích vyberou, nevystačí ani na zimní údržbu. I tady by chtěli, aby se taxy zvýšily.

„Máme to na úklid sněhu, na svícení, na úpravu běžeckých stop. Rolba jako taková stojí 4,5 milionu korun,“ podotýká starosta Božího Daru Jan Horník (nez.).

Resort pro místní rozvoj chce, aby víc obcí vybíralo poplatky

Momentálně v Česku ubytovací poplatky vybírá jen každá sedmá obec, což je podle ministerstva málo. Aby počty zvýšilo, mohlo by k vybraným penězům přidat další.

„Když vám někdo řekne, že když vyberete dva miliony, my vám dva miliony přidáme, tak už to je motivačně zajímavé,“ podotýká náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ubytovací poplatky v Evropě
Zdroj: ČT24

Česko není v oblasti místních poplatků ojedinělé, vybírá je většina turistických oblastí a měst v Evropě. Obvykle se pohybují kolem jednoho eura. Například v Bratislavě to je 1,70 eura za noc.