Dalších čtvrt milionu obchodníků se chystá na EET, registrovala se však zatím jen pětina

Od března bude EET povinná pro dalšího čtvrt milionu obchodníků, registrovala se však zatím jen pětina (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb funguje právě dva měsíce a má za sebou tisíce kontrol a stovky správních řízení. Od března se počet podnikatelů, pro které povinnost platí, dál výrazně rozšíří. Zatím se však registrovala jen pětina ze čtvrt milionu obchodníků.

Účtenek, jejichž povinnost zavedla EET, už v Česku vyjelo na 150 milionů. Tiskne je asi padesát tisíc podnikatelů. A za měsíc přibydou další – obchodníci, včetně večerek, podomních prodejců i stánkařů. Někteří z nich však konstatují, že ví zhruba jen z padesáti procent, co vše musí udělat pro to, aby dostáli své nové povinnosti evidovat tržby.

„Do druhé vlny spadne podle klasifikace svých činností asi 250 tisíc podnikatelů, což je pětkrát víc, než bylo v první vlně,“ říká zástupce ředitele Finančního úřadu Jihomoravského kraje David Stančík. Vlny budou celkem čtyři. Třeba autobusový dopravce ale doteď nemá jasno, která se ho týká. „V palubní nabídce autobusu máme v prodeji drobné občerstvení, takže víme, že se nás EET týká. Ale tím, že náš provoz je hodně specifický, tak v tuhle chvíli teprve čekáme na vyjádření,“ konstatuje mluvčí Regio Jet Radka Šťávová.

  • V první řadě je nutné se k evidenci přihlásit. A to buď elektronicky na webu Finanční správy, nebo osobně na pobočce finančního úřadu. To je možné už od prvního září. Podnikatel poté obdrží jedinečné přihlašovací údaje, se kterými se následně přihlásí na stránkách Finanční správy. Pokud podnikatel vlastní více provozoven a registračních pokladen, může si zažádat o více přístupových hesel. On-line přiznávání tržeb se bude týkat jak plateb v hotovosti nebo platební kartou, tak stravenkami, dárkovými šeky, nebo prostřednictvím bitcoinů.

Restaurace a ubytovací zařízení však už dva měsíce evidují. Podle kavárníka Jiřího Preise systém běží bez problému, neseká se a do pěti vteřin se obvykle údaje odešlou.

Úředníci mají za sebou na tři tisíce kontrol. Každý desátý podnikatel přitom pochybil. Doba hájení trvala víc než měsíc. Benevolence ze strany úředníků ale už skončila. Pokud účtenka nemá žádný FIK ani bezpečnostní kód, znamená to, že není evidovaná a může za ni být uložená pokuta, připomíná Stančík.

Za porušení povinnosti hrozí až půlmilionová sankce. Zatím ale úředníci navrhují pokuty v řádu tisíců.

  • V první fázi (od 1.12.2016) se nová povinnost dotkla stravovacích a ubytovacích služeb, tedy zhruba 60 tisíc podnikatelů.

  • Od března 2017 se přidala oblast maloobchodu a velkoobchodu, dalších 250 tisíc podnikatelů.

  • Od 16. měsíce po spuštění se do EET mají zapojit podnikatelé provozující ostatní činnosti (svobodná povolání, doprava, zemědělství).
  •  Od 18. měsíce se mají připojit jako poslední vybraná řemesla a výrobní činnosti.