Čas na výměnu dálničních známek se krátí. Některé čerpací stanice měly poslední dny vyprodáno

Události ČT: Na výměnu roční dálniční známky zbývá den. Benzinky hlásí vyprodáno (zdroj: ČT24)

Platnost roční dálniční známky na rok 2016 končí. Od prvního února už mohou řidiči na dálnici jedině s letošní známkou. S blížícím se začátkem února zájem o pořízení každý rok viditelně stoupá. Především na čerpacích stanicích nebylo výjimkou, že se roční kupony v posledních dnech vyprodaly. Celníci přitom počítají hned od středy s kontrolami.

Roční dálniční známka je platná na čtrnáct měsíců. Jezdit tak s ní lidé mohou od začátku prosince předchozího roku, v průběhu daného roku a ještě v lednu následujícího. Právě končící měsíc se tak jako v minulých letech na dálnicích mohla potkávat auta se starou i novou dálniční známkou.

Teď už ale řidiči budou muset definitivně dát do auta novou známku. Kupují je hlavně u čerpacích stanic a na pobočkách České pošty. Policie také registruje první případy krádeží známek přímo z aut, a to i nalepených vinět.

Celníci se pak hned první únorový den chystají na kontroly. Hlídat budou nejen platnost, ale také pravost známek.

„Kontrolu dálničních známek provádíme pomocí laserového pera, které přiložíme k dálniční známce a během několika vteřin zjistíme, jestli je pravá, nebo falešná,“ přiblížil Jakub Nakládal z Celní správy.

Dálniční známky mají i letos řadu nových, pro oko neviditelných bezpečnostních prvků. Jaké přesně to jsou, celníci tají, aby neulehčovali práci padělatelům. Od začátku roku zatím falešnou známku neodhalili, loni jich byly čtyři desítky.

Na některých částech dálnic se řidiči obejdou bez známky

Řada řidičů se přitom možná bez známky letos obejde. V Česku totiž přibylo přes sto kilometrů dálnic, kde řidiče kontrola nečeká. Jde hlavně o úseky okolo větších měst, které můžou nově použít bez známky.

V Horních Počernicích tak od ledna dopravy ubylo. Řidiči totiž místo průjezdu pražskou městskou částí volí bezplatný úsek dálnice D11.

Které úseky dálnic jsou zpoplatněné a které ne
Zdroj: ČT24

Problém se však posunul o osm kilometrů dál. Provoz, který dřív trápil Horní Počernice, projíždí městysem Nehvizdy, kde je poslední sjezd před zpoplatněnou částí dálnice.

Dopravní špička ale přesně odpovídá době, kdy děti chodí do školy a ze školy. Obec tak pro ně nově zajišťuje doprovod za zhruba 50 tisíc korun měsíčně. Nehvizdy teď plánují nové přechody a bezpečnostní prvky. A do budoucna chtějí provoz odklonit na obchvat.

Jak je to v zahraničí

Pokud jde o situaci na zahraničních komunikacích, v Itálii se viněty nekupují. Jízda po rychlostních silnicích se tam hradí na mýtných branách. Nejnižší taxa činí 15 eur, v přepočtu něco přes 400 korun. Brány používají k úhradě i ve Francii nebo Chorvatsku.

V Rakousku potřebují dálniční známku nejen osobní auta, za 10 dní zaplatí 240 korun, ale i motocykly. Pořídí ji za půlku a opět na tradičních místech − čerpacích stanicích nebo ve směnárnách.

Slovensko využívá elektronické dálniční známky, které lze na deset dní nebo měsíc koupit na prodejních místech nebo přes internet. Kamerový systém poté vůz sleduje podle registrační značky. Za desetidenní dálniční známku na Slovensku zaplatí řidiči v přepočtu 270 korun, za roční známku 1350 korun.