Papírové padesátikoruny vyměňuje do konce března ČNB, mezi lidmi je jich za víc než půl miliardy korun

Papírové padesátikoruny, jejichž platnost skončila k 1. dubnu 2011, je možné vyměnit na pobočkách České národní banky (ČNB) už jen do konce letošního března.

Mezi lidmi přitom podle statistik ČNB ke konci loňského roku zůstávalo ještě 11,6 milionu papírových padesátikorun za 581 milionů korun.

Výměna neplatných padesátikorun je možná na počkání a zdarma na pobočkách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

  • Od prvního dne, kdy začala platit česká měna (8. února 1993), vzrostlo oběživo z původních 28,1 miliardy korun o 473,1 miliard korun.
  • Všechny bankovky evidované v oběhu položené podélně jedna za druhou by vytvořily pás o délce 63 tisíc kilometrů. Bankovky a mince položené vedle sebe by vytvořily pás o délce přes 100 tisíc kilometrů.
  • Součet hmotnosti všech mincí, které jsou aktuálně v oběhu, je přes 8500 tun. Tímto materiálem by se naplnilo 425 vagónů po 20 tunách.

V minulosti měnili papírové padesátikoruny i v pokladnách komerčních bank. V další fázi už byla výměna možná jen v ČNB.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o šest procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard Kč. Mezi bankovkami bylo ke konci loňského roku nejvíc tisícikorun, a to 140,7 milionu.

Vydáno pod