Fiat Chrysler měl loni velmi ziskový rok. Nyní však v USA řeší podvodný software

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) loni zvýšila čistý zisk na 1,81 miliardy eur (49 miliard korun) z 93 milionů eur o rok dřív. K růstu přispěl zájem o ziskovější modely, který kompenzoval i pokles prodeje na severoamerickém trhu, uvedla ve čtvrtek firma. Na letošek má v plánu mimo jiné urychlit snižování dluhu.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) tento měsíc automobilku obvinila z používání softwaru, který umožnil obejít normy pro emise oxidů dusíku u zhruba 104 tisíc jejích naftových aut.

Šéf FCA Sergio Marchionne ve čtvrtek uvedl, že firma pokračuje v jednání s americkými úřady a doufá, že celou záležitost vyřeší jednoduchá úprava vozů. Automobilka si zatím v souvislosti s tímto obviněním nevytvořila žádnou rezervu na případné pokuty.

Chceme s Trumpem spolupracovat

Marchionne rovněž ocenil plány nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v oblasti automobilového průmyslu. „Vítáme Trumpovy návrhy a jeho přístup k automobilovému sektoru,“ uvedl šéf FCA. „Chceme s Trumpem spolupracovat,“ dodal. Vyjádřil rovněž optimismus ohledně vývoje amerického automobilového trhu v příštích dvou letech.

Loni se odbyt automobilky FCA v USA a Kanadě snížil kvůli ukončení prodeje modelů Chrysler 200 a Dodge Dart, hospodářské výsledky podniku v těchto zemích však podpořily vyšší marže. Zvýšil se i zisk luxusní značky Maserati, upozornila agentura AP.

Automobilka předpokládá, že za celý letošní rok provozní zisk bez mimořádných položek vystoupí na více než sedm miliard eur z loňských šesti miliard eur. Tržby se mají pohybovat v rozmezí 115 miliard až 120 miliard eur.