Puky ze Slovenska míří hlavně do zahraničí. Ve světě přitom musí továrna hledat zaměstnance

Události ČT: Slovenská gumárna je největší producent puků na světě. Zaměstnance musí hledat v zahraničí (zdroj: ČT24)

Nedostatek pracovních sil pociťují i na Slovensku. Tamní firmy stále častěji hledají zaměstnance v zahraničí. Platí to i pro největšího producenta hokejových puků na světě. Ročně jich v gumárně v Dolních Vestenicích vyrobí až sedm milionů a další práce přibude, jestli se jim podaří dostat k licenci na světové šampionáty.

Ze slovenské továrny nedaleko města Prievidza putují hokejové puky hlavně do zahraničí. Dvě třetiny jsou určeny pro Kanadu, kde slouží hlavně jako suvenýry. Zbytek se dostane v Evropě na led.

Objednávek na gumárenské zboží přibývá a místní pracovní síla přestává stačit – stejně jako jinde v zemi. Přednost mají vždy Slováci, pak občané Evropské unie a nakonec ostatní.

„Potřebujeme zaměstnat několik desítek lidí. A řeší se to i dovozem pracovníků ze zahraničí, z Rumunska, Srbska. Teď hledáme i na Ukrajině,“ přiblížil vedoucí výroby Stanislav Fodora.

Povolení jim zařizuje speciální oddělení. Práce bude stále víc. Firma chce získat licenci na světové šampionáty, kde by se od příštího roku mohlo hrát právě s jejími puky.

Od míchání k vulkanizaci

Výroba puků v této továrně začíná tím, že se do míchacího stroje pošle přesně odměřená dávka kaučuku, přičemž automat pak přidá další dvě základní suroviny – olej a saze. „Je to mísení okolo sta stupňů a časově je to zhruba tři až pět minut,“ popsal technolog procesu Juraj Eliáš.

Z gumových plátů se následně krájí menší, které se srolují a míří do řezačky. Směsí ji plní Vladimír Struhár, kterému za směnu projde rukama sedm tun materiálu. Za dobu, co v továrně na puky pracuje, se podle něj vyrobilo 170 milionů kusů.

V dalším stroji probíhá vulkanizace, kdy se v teplotě 160 stupňů Celsia z takzvaných náloží lisují finální produkty v podobě hokejových puků. Jestli splňují přísná kritéria, pak zjišťují v laboratoři.