Ministerstvo financí zahájilo první řízení kvůli nelegálnímu hazardu

Ministerstvo financí (MF) zahájilo první správní řízení s loterní firmou kvůli porušování nového zákona o hazardu. Jde o společnost EU Lotto se sídlem v Gibraltaru, která svoje hry provozuje pod obchodním názvem lottoland. Pokud firma současný stav nenapraví, hrozí jí zablokování webových stránek a plateb, pokuta až 50 milionů korun a doměření daně.

Podle zjištění ministerstva financí cílí provozovatel stránky na české hráče navzdory tomu, že nemá základní povolení, které je dle zákona o hazardních hrách k působení v České republice nezbytné.

„Informovali jsme provozovatele, že svou činností porušuje zákon. Na rozdíl od jiných firem zcela ignoroval naši výzvu k ukončení nelegální činnosti, proto jsme shromáždili potřebné důkazy a dnes jsme zahájili správní řízení,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle něho většina provozovatelů vzala výzvu MF vážně a do rozhodnutí o udělení základního povolení se z českého trhu stáhla. „Nyní nastal čas se zákonnými prostředky vypořádat s těmi, kteří zákon ignorují,“ dodal Závodský.

Oznámení o zahájení bylo zasláno příslušné společnosti a zveřejněno na úřední desce ministerstva. Patnáctého dne od zveřejnění se dle zákona považuje za doručené a ministerstvo bude poté čekat na reakci provozovatele.

Naším dlouhodobým zájmem je eliminace nelegálního hazardu v kamenných provozovnách i na internetu a řádná regulace a zdanění hazardu legálního. Nový zákon nám dává k boji s nelegálním hazardem účinné pravomoci, kterých nebudeme váhat využít.
Ondřej Závodský
náměstek ministra financí

Zhruba čtyři destíky loterijních firem neodvádělo daň

Podle odhadu Asociace provozovatelů kursového sázení (Apkurs) na tuzemském trhu na konci loňského roku působilo asi 40 zahraničních loterních firem se stránkami v češtině, které v Česku neodváděly loterní daň. Podíl legálních a nelegálních provozovatelů byl podle Apkursu zhruba vyrovnaný.

Firma, která si chce požádat o licenci, musí nejprve zastavit provoz. Poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a teprve poté požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu. Klientům nelze uznat jejich staré registrace a nechat jim na herních kontech peníze, které tam měli již před získáním české licence.