Bankéře neopouští optimismus. Věští růst české ekonomiky o 2,6 procenta

Bankovní asociace nadále letos čeká růst ekonomiky o 2,6 procenta (zdroj: ČT24)

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze ponechala odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Stejným tempem by měla ekonomika růst i v roce 2018. Vzestupnou křivku podpoří spotřeba domácností a obnovení růstu investic. Vyplývá to z prognózy, kterou ČBA zveřejnila. Pro loňský rok asociace zhoršila odhad růstu na 2,4 procenta z říjnových 2,5 procenta.

Letošní rok přitom bude také ve znamení konce devizových intervencí České národní banky. „Růst inflace a obecně příznivé ekonomické podmínky umožní ČNB ukončit kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí letošního roku. Konec závazku může být oznámen i mimo pravidelná jednání o měnové politice, očekáváme jej tak začátkem druhého čtvrtletí,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Koruna by podle prognózy ČBA měla letos v průměru posílit na 26,60 koruny za euro z loňských průměrných 27,03. „Budoucí vývoj koruny po ukončení závazku ČNB se bude do velké míry odvíjet od velikosti spekulativních pozic na posílení koruny, které v posledním měsíci výrazně vzrostly. Ty mohou způsobovat po exitu ČNB velkou rozkolísanost kurzu a pomalejší posílení koruny,“ upozornil Seidler.

V případě, že ekonomika podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka dobře vstřebá konec devizových intervencí, měl by hospodářský růst v roce 2018 pokračovat obdobným tempem jako letos.

Prognóza ekonomického vývoje podle ČBA
Zdroj: ČBA

Příští rok by přitom měl být podle asociace po pěti letech rokem, kdy se hlavní úrokové sazby odlepí od nuly, kde setrvávají od listopadu 2012. „Pro podnikovou sféru i domácnosti to bude znamenat mírné zvýšení klientských úrokových sazeb. Ovšem na druhé straně tak skončí období, kdy ze svých úspor nezískávají střadatelé téměř žádný úrok,“ uvedla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Vliv na ekonomiku může mít také politický vývoj. Letošní rok totiž bude ve znamení voleb ve Francii, Německu i v Česku. „Pokud by se opakovala nečekaná volební překvapení, jaká přišla z Velké Británie nebo USA, volatilita na finančních trzích by mohla oslabit celkovou důvěru a zhoršit vývoj ve vnějším prostředí,“ uvedla asociace.

Ministerstvo financí v listopadové makroekonomické prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,5 procenta a v letech 2018 a 2019 o 2,4 procenta. Česká národní banka v listopadové prognóze počítá letos i příští rok s růstem ekonomiky o 2,9 procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní ve čtvrtek příští týden.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.