Po zavedení EET zavřelo 104 restaurací, ale nově jich vzniklo 370, uvedl Babiš

Po prosincovém zavedení elektronické evidence tržeb (EET) zavřelo 104 restaurací, ale nově jich vzniklo 370, uvedl na čtvrtečním brífinku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Reagoval tím na jiné statistiky, které naopak informovaly o výrazně obráceném poměru. Informoval také, že za loňský prosinec stouply v meziročním srovnání tržby o sto procent.

Sdružení místních samospráv České republiky s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince již dříve oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod zejména v malých obcích.

Podle Babiše to není pravda. „Vymlouvat se na EET je levné a výhodné, ale není to pravda,“ řekl. Zdůraznil také, že zavedení elektronické evidence je jednorázová záležitost. Připustil, že informovanost veřejnosti a těch, co se to týká, je stále malá.

K zavření hospod vedou podle něho často jiné důvody, například nespokojenost s provozovatelem. Ze svých cest po restauracích si odnesl dojem, že podnikatele nejvíce otravuje značné množství kontrol. Někteří hostinští se také bojí zákazu kouření

Ministr financí Babiš k EET (zdroj: ČT24)

Odlišná čísla

Opačný trend, než o jakém hovořil ministr, vykazují v oblasti živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti statistiky společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Loni v prosinci bylo podle CRIF nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností.

Události: Přísnější kontrola EET (zdroj: ČT24)

Zapojilo se přes 43 tisíc podnikatelů

Do systému elektronické evidence tržeb se zapojilo přes 43 tisíc podnikatelů, v systému ministerstvo financí eviduje 119 milionů účtenek. Evidované tržby za prosinec dosáhly téměř 20 miliard korun,  zatímco před rokem to bylo deset miliard. Novinářům to řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Rozdíl deset miliard jsou tržby, které dříve nebyly přiznané, doplnil Babiš. 

Evidované tržby překonaly podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka jejich původní odhady zhruba o čtvrtinu, v průběhu roku ovšem očekává jejich další nárůst. Daňový efekt nárůstu je podle něj komplikovanější. Schillerová zopakovala, že podle konzervativního odhadu bude přírůstek výběru DPH díky EET jen v letošním roce asi 4,3 miliardy korun.

Za prosinec je také více než stoprocentní nárůst registrací k DPH z důvodu překročení limitu obratu.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Babiš zdůraznil, že další fáze EET budou spuštěny podle harmonogramu. Nadále počítá s tím, že tato evidence vynese po spuštění všech fází celkově ročně až 18 miliard korun, z toho čtyři miliardy pro obce. 

Podle Schillerové se očekává zapojení až 250 tisíc podnikatelů do druhé fáze, která začne od března. Autentizační údaje si však zatím na Finanční správě dosud vyzvedlo jen 20 tisíc podnikatelů. 

Po kom šli kontroloři

Náměstkyně také uvedla, že zástupci Finanční a Celní správy vykonali 1842 kontrol, při nichž zjistili 162 případů porušení. Od formálních k zásadním, jako je nevystavení účtenky či neodeslání údajů do EET. 

„Kontroly se cíleně zaměřovaly na ty, kteří si nevyzvedli autentizační údaje a přitom jednoznačně spadají do první fáze,“ řekla Schillerová. Dále byli kontrolováni podnikatelé, o nichž měli úředníci informace, že tuto povinnost ze zákona bojkotují. Zatím nebylo vydáno žádné pravomocné rozhodnutí, ale správní řízení byla zahájena a probíhají, uvedla. 

Doplnila také, že již bylo zodpovězeno zhruba 37 tisíc dotazů, ať už na infolince, přes kontaktní formulář či na stránce e-tržby. Nejčastěji se týkaly určení, do jaké fáze podnikatel spadá, jaké náležitosti mají být na účtence či jak vygenerovat certifikát. 

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija řekla pro ČT, že jediné, na čem se ve zpětné vazbě od podnikatelů s Babišem shodne, je, že je dusí neustálé kontroly z různých úřadů. 

Domnívá se, že narovnávat podnikatelské prostředí represí a šikanou nikam nevede. K uváděnému růstu tržeb uvedla, že jsou to neporovnatelná čísla a že navíc spotřeba za loňský rok v Česku výrazně rostla, což se projevilo i na tržbách.

„Jsem skeptická k těm 18 miliardám, kterými se ministr Babiš neustále ohání,“ řekla také Udženija. Zdůraznila, že by se mělo počkat až na finální čísla po zavedení všech fází, aby se vědělo, co elektronická evidence tržeb opravdu přinesla. 

Udženija k fungování EET (zdroj: ČT24)

Vliv EET na tržby je zřejmý, uvedl expert

„Údaje o nárůstu tržeb jsou důkazem toho, že zavedení EET mělo vliv na objem přiznaných tržeb. Přestože nárůst tržeb ovlivnil i pozitivní ekonomický vývoj ČR a zvýšení cen v restauracích, které zavedení EET provázelo, je vliv EET nepochybný,“ řekl ČTK daňový expert společnosti Apogeo Jiří Žežulka.

O přínosu EET na nárůst inkasa daně z příjmů však je podle něj zatím možné jen spekulovat, neboť bude záležet i na nákladech, které budou podnikatelé deklarovat při podávání daňového přiznání.

Lidé stále vnímají EET převážně kladně

Kladné vnímání elektronické evidence tržeb mezi lidmi zůstalo ve druhé polovině loňského roku na stejné úrovni a posílilo jejich přesvědčení v pozitivní vliv systému na podnikatelské prostředí.

V prosinci stejně jako v květnu pohlíželo na EET jako na pozitivní opatření 63 procent Čechů a dvě třetiny občanů nadále očekávají, že evidence zlepší výběr daní. O sedm bodů na 55 procent se zvýšil počet těch, podle kterých tato evidence pomůže narovnat podnikatelské prostředí. Plyne to z průzkumu agentury STEM, která ho provedla pro Generální finanční ředitelství.

V prosincovém bleskovém průzkumu agentury Median zpracovaném exkluzivně pro Českou televizi se 59 procent oslovených podnikatelů domnívalo, že zavedení EET povede ke zneužívání informací o podnikatelích politiky a finanční správou. Pětapadesát procent dotázaných pak věřilo, že nový systém povede k vyššímu výběru daní.