Českým firmám se na zahraničních trzích daří. A doufají, že ani brexit to příliš nezmění

Českým firmám se na zahraničních trzích daří (zdroj: ČT24)

České firmy doufají, že i když Spojené království odejde z jednotného evropského trhu, podaří se mu vyjednat podmínky, které obchodování dramaticky nezasáhnou. Potíže však podle lidí z oboru můžou nastat se zavedením cel.

Kraslická firma Amati-Denak je jedním z nejstarších výrobců dechových hudebních nástrojů v Česku. Ročně tady vznikne až osm tisíc saxofonů, trumpet či klarinetů. Většinový vlastník společnosti je právě z Velké Británie.

„Kvalita hudebních nástrojů je tady nejlepší na světě. To je důvod, proč jsme koupili tuto továrnu,“ konstatuje za většinového vlastníka firmy Amati-Denak Timothy Oldroyd, z britské Geneva Instruments.

Většinu hudebních nástrojů prodává firma do zahraničí. Na britský trh směřuje až pětina. A vedení společnosti věří, že Británie se s Unií dohodne a obchodování se příliš nezmění „Netušíme, co to všechno udělá. Pokud by byly zavedeny nějaké celní bariéry, je jasné, že situace by nebyla tak jednoduchá,“ říká jednatel Amati-Denak Jiří Štípek.

Pokud by kraslický výrobce hudebních nástrojů po brexitu dodával méně výrobků do Velké Británie, chtěl by tento výpadek nahradit větším exportem do zemí Evropské unie, ale také do Ameriky. Trumpety, tuby, lesní rohy, ale i klarinety nebo saxofony. Firma již začala s výrobou nové série hudebních nástrojů, se kterou se chce vrátit na americký trh.

Právě ten ji před lety přivedl do špatné ekonomické situace. Od roku 2001 postupně klesal kurz dolaru ze 40 až na 15 korun. A v Americe měla tehdy největší odbyt. Teď už se ale situace zlepšila.

„Jsme v zisku, takže myslím si, že se daří, zakázek je spousta, potřebovali bychom víc šikovných lidí. Máme celkem 210 zaměstnanců a rádi bychom zaškolili další, nové,“ říká jednatel Štípek.

Kraslické firmě Amati-Denak se opět daří (zdroj: ČT24)

O kvalitě vyrobených nástrojů z kraslické Amati-Denak svědčí nicméně i to, že zde vyrábějí nástroje pro špičkové hudebníky. Budou na ně hrát i královští filharmonici z Londýna. „Dělal jsem trumpety přímo i pro Laca Decziho,“ konstatuje zaměstnanec firmy Vladimír Provazník. Tento známý americký jazzový trumpetista, hudební skladatel a malíř slovenského původu mu přišel dokonce osobně poděkovat.

Británie je klíčová i pro českého výrobce vinylových desek

I produkty firmy GZ Media souvisí s hudbou. Ta vyrábí vinylové desky a i odsud jde většina zboží do ciziny. Velká Británie je pro tuto firmu klíčovým partnerem.

Rozhodnutí o brexitu už tady pociťují měsíce, a to kvůli rozkolísané libře. „Po oznámení brexitu libra hodně zeslabila a my dostáváme prostě míň peněz za naši práci,“ konstatuje majitel GZ Media Zdeněk Pelc.

Naopak výrobce krmiv Brit dodává hlavně do kontinentální Evropy, ale třeba i do Jižní Ameriky. „Předpokládám, že Británie bude fungovat podobně, jako funguje třeba Švýcarsko nebo Norsko, tedy že budeme muset začít dodávky do Británie pravděpodobně clít, což je administrativní operace navíc,“ říká obchodní ředitel Jakub Majer.

Britská libra
Zdroj: Luke MacGregor/Reuters

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara by bylo jakékoliv ztížení přístupu na britský trh pro českou ekonomiku potažmo pro český export velmi nepříjemné. „Platí to ale i obrácené, protože britští exportéři a investoři jsou v Česku velmi aktivní,“ dodává Špicar.

Velká Británie je pro české vývozce každopádně čtvrtý největší trh. Míří tam zhruba pět a půl procenta exportu.

Vydáno pod