Z velkých dopravních staveb letos zřejmě nezačne žádná

Žádná z velkých dopravních staveb v Česku, které dostaly od Evropské unie výjimku o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), se podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka nezačne stavět letos. Devět klíčových dopravních staveb schválila vláda v srpnu.

„Ze strany zaměstnavatelů jsme nebyli spokojeni s materiálem, který dodalo ministerstvo dopravy. Od sociálního dialogu vždycky očekáváme, že všechny strany budou informovat pravdivě a reálně. A musím ocenit i pana předsedu vlády (Bohuslava Sobotku - ČSSD), že i on je pro to, aby se o těch stavbách mluvilo popravdě,“ uvedl Hanák po jednání tripartity.

Podle něj nejde pouze o EIA, ale také například o informace o výkupech pozemků nebo udělení stavebního povolení. „Nejsem neomylný. Ale z těch devíti klíčových staveb, které mají výjimku od EU, letos nebude zahájena prakticky žádná. A pokud ano, tak možná až v závěru roku,“ doplnil Hanák.

Vláda v srpnu schválila seznam devíti dopravních staveb, pro které nebude nutné opakovat celý proces posuzování dopadu na životní prostředí (EIA). Kabinet už v červnu přijal zákon, který u vybraných staveb umožní pokračovat v přípravě bez potřeby opakovat proces EIA.

ČR má problém s posudky u necelé stovky staveb

Mezi uvedenými stavbami jsou například dálniční obchvat Českých Budějovic nebo Frýdku - Místku, nový úsek dálnice D11 do Smiřic nebo poslední chybějící úsek D1 Říkovice–Přerov. Proti původnímu návrhu ze seznamu ale vypadlo dokončení čtyřproudé silnice I/11 z Ostravy na hranice Opavska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva dopravy je většina stavby před dokončením a chybí zhruba 400metrový úsek, pro který je možné získat povolení jinou, rychlejší cestou. Dále ze seznamu vypadl projekt na chybějící část Pražského okruhu, který nesplnil podmínku, že pro stavbu už musí být vydáno územní rozhodnutí.

Problémy s posudky na životní prostředí, které EU nechce uznávat, má v Česku 98 dopravních staveb zhruba za 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU.

Brabec nepředloží antifosilní zákon

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nepředloží vládě takzvaný antifosilní zákon, který by měl do budoucna snížit závislost ČR na ropě, zemním plynu a uhlí. Řekl to České televizi. Podle něj je potřeba dojednat i sociální dopady.

Brabec: Česko snižuje emise i bez antifosilního zákona (zdroj: ČT24)

Jeho krok na jednání tripartita ocenila. Brabec vládě navrhne, aby zvážila dopady zákona a dohodla se na případném odložení jeho přípravy ve vládním období. Podmínkou přípravy zákona podle něj bylo to, že nebude ohrožena konkurenceschopnost státu, a tato podmínka podle odborné studie, kterou si ministerstvo nechalo vypracovat, nebyla naplněna, uvedl.