Česko žaluje Brusel kvůli společné evropské směsi pro denaturaci lihu. Vedla by prý k daňovým únikům

Česká republika v pátek podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na rozhodnutí Evropské komise o změně pravidel pro denaturaci lihu. Podle ministerstva financí mohou tyto změny mimo jiné vést k daňovým únikům. Nová pravidla by měla platit od srpna, ČR podala k soudu i žádost o odklad do doby, než bude rozhodnuto o žalobě.

EU chce zavést pro země Unie společnou směs pro denaturaci lihu kvůli osvobození od spotřební daně. Směs je ovšem podle ministerstva s odvoláním na expertní stanoviska slabá a snadno odstranitelná, což by mohlo vést k daňovým únikům.

Denaturací se líh znehodnotí pro použití k výrobě lihovin. Nakládání s ním pak není striktně kontrolováno a je osvobozen od spotřební daně.

I když bezprostřední zdravotní riziko po požití lihu, ze kterého byl eurodenaturant částečně nebo úplně odstraněn, nehrozí, riziko možných daňových úniků vnímá ministerstvo financí jako vysoké.
Z vyjádření ministerstva financí ČR

Nová regulace by měla také ve všech členských státech zrušit dosud používané národní směsi pro obecnou denaturaci lihu.

„V České republice se jedná o vysoce spolehlivé a léty prověřené prostředky, z nichž ten nejpoužívanější je pro uživatele i výrazně levnější variantou, než nový eurodenaturant,“ míní ministerstvo.

Byly porušeny procedury EU?

Směrnice byla navíc loni v říjnu podle ministerstva financí přijata v rozporu s procedurami EU. Ministerstvo zavedení takzvaného eurodenaturantu odmítalo již od zahájení oficiálních jednání, ale regulace byla nakonec schválena kvalifikovanou většinou členských států EU.

Podání žaloby podle ministerstva v žádném případě neznamená, že by Česká republika nepodporovala snahu o sjednocení metod obecné denaturace napříč EU.

„Je to však možné pouze za předpokladu, že společný evropský prostředek pro obecnou denaturaci lihu zajistí, aby v Evropě nedocházelo ke zneužití lihu takto denaturovaného k nelegální výrobě lihovin či jiným nekalým praktikám,“ dodalo ministerstvo.