Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, je nejnižší od roku 2008

Schopnost Čechů splácet závazky se zlepšuje. Ke konci roku 2016 mělo dluhy po splatnosti 7,44 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od poloviny roku 2008. O rok dříve to bylo 8,09 procenta. Jejich podíl se snižuje ve všech krajích. V Libereckém kraji se dostal pod desetiprocentní hranici, ve Zlínském a na Vysočině pod pět procent. Informovalo o tom sdružení Solus, jež svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

„České ekonomice se daří, máme rekordně nízkou nezaměstnanost, lidé chtějí čerpat nové půjčky či služby u členů sdružení Solus, a dávají si proto do pořádku své historické závazky po splatnosti. To jsou hlavní důvody historicky nejlepšího zlepšení statistik, které Solus dlouhodobě sleduje,“ uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Počet občanů s aktivním dluhem po splatnosti zapsaným v registru fyzických osob klesá ve všech krajích Česka již několik čtvrtletí v řadě. Významné zlepšení přitom vykazují i kraje, kde je situace dlouhodobě špatná a Solus v nich eviduje dluh po splatnosti u deseti či více dospělých občanů ze sta, tedy v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Díky lepší platební morálce také výrazně klesla částka po splatnosti, kterou sdružení v registru fyzických osob eviduje, a to z 52,7 miliardy korun ke konci roku 2015 na 50,5 miliardy korun ke konci roku 2016. Záznam o aktivním dluhu má v tomto registru aktuálně řádově 650 tisíc lidí.

Ochota lidí splácet dluhy se lepší

„Celkově se zlepšuje ochota dlužníků závazky splácet a také možnost je zastihnout. V roce 2016 o 16 procent stoupl počet sjednaných splátkových dohod v porovnání s rokem 2015, v porovnání s průměrem let 2013 až 2015 byl nárůst více než čtvrtinový. Vedle toho vzrostla míra dodržení splátkových dohod v porovnání s rokem 2015 o téměř 15 procent,“ komentoval statistiky jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel.

Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví o dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována až tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.