Velký pokles vystřídán menším, prodej aut prožíval v Rusku těžké časy

Prodej automobilů v Rusku v loňském roce klesl o 11 procent na 1,42 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Tempo propadu ruského automobilového trhu nicméně výrazně zpomalilo z předloňských 36 procent. Svaz navíc předpověděl, že v letošním roce prodej stoupne o čtyři procenta na 1,48 milionu vozů.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou dolehly nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Údaje o prodeji automobilů za poslední čtvrtletí loňského roku nicméně podle AEB ukázaly „světlo na konci tunelu“, napsala agentura Reuters.

Největší ruská automobilka AvtoVAZ ve čtvrtek oznámila, že prodej jejích automobilů Lada v loňském roce klesl o jedno procento na zhruba 266 296 vozů. Dodala, že v samotném prosinci odbyt meziročně stoupl o téměř 18 procent na 27 630 vozů. 

Čína, západní Evropa i USA hlásily růst

Z ostatních regionů světa naopak již přišly zprávy  o často výrazném růstu prodeje aut v minulém roce. 

V Číně tak v loňském roce stoupl celkový prodej automobilů o téměř 14 procent na 28 milionů vozů. Tempo jeho růstu bylo nejrychlejší od roku 2013. V letošním roce by však měl prodej stoupnout pouze o pět procent na 29,4 milionu vozů. 

Ve Spojených státech vzrostl loni prodej osobních a lehkých užitkových automobilů o 0,4 procenta na nový celoroční rekord 17,465 milionu aut.

Výrazný růst ohlásily i přední západoevropské trhy. V Itálii se prodej zvýšil o 15,8 procenta na 1,82 milionu nových osobních aut, ve Španělsku o 11 procent na 1,15 milionu vozů a ve Francii o pět procent na více než dva miliony.

Rekord v Česku, růst v Polsku

V Česku loni stoupl prodej nových osobních aut o 12,5 procenta na rekordních 259 693 vozů. Zvýšil se i odbyt ojetých aut – o šest procent na 700 tisíc vozů. 

V Polsku se pak prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v loňském roce zvýšil o 16,6 procenta na 475 942 vozů.

Vydáno pod