Novými členy bankovní rady ČNB se stanou Dědek a Mora

Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. V bankovní radě v únoru nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Na úterní tiskové konferenci to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že jmenuje do bankovní rady Dědka.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Bankovní rada je sedmičlenná.

V letech 1992 až 1996 byl Oldřich Dědek (63) náměstkem ředitele Institutu ekonomie Státní banky československé a později České národní banky a od dubna 1996 do roku 1999 pak poradcem guvernéra České národní banky Josefa Tošovského.

Na začátku února 1999 jej prezident Václav Havel jmenoval viceguvernérem a členem bankovní rady České národní banky, funkcí se ujal v únoru 1999. V bankovní radě působil do února 2005.

V první polovině roku 2006 zastával funkci poradce ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a byl vedoucím české delegace v evropském Výboru pro hospodářskou politiku. V březnu 2007 jej druhá vláda Mirka Topolánka jmenovala národním koordinátorem pro zavedení eura. 

Přednáší na Univerzitě Karlově, má bohatou publikační činnost zejména v oblasti monetární ekonomie. 

Guvernér ČNB Tošovský ho před svým odchodem z čela národní banky prosazoval za svého nástupce, nakonec byl guvernérem jmenován Zdeněk Tůma.

Oldřich Dědek
Zdroj: ČTK

Marek Mora (45) vystudoval pražskou VŠE, poté krátce působil v soukromém sektoru. Později absolvoval postgraduální a doktorandská studia ekonomie v Saabrückenu a v Hamburku a učil na univerzitě v Lipsku.

V roce 2003 nastoupil do Evropské komise. V září 2006 se stal náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové pro evropské záležitosti a fondy. Funkci opustil v červenci 2007 za ministryně Dany Kuchtové. Poté pracoval na Úřadě vlády ČR, nejprve jako náměstek vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, později jako náměstek ministrů pro evropské záležitosti Štefana Füleho a Juraje Chmiela či poradce předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera.

 V letech 2010 až 2015 působil ve funkci vedoucího kanceláře generálního tajemníka Rady EU. Od roku 2015 pracuje ve funkci ředitele pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady EU. 

Mora byl v době svého působení na Úřadu vlády považován za klíčového muže české unijní diplomacie. Vedl také tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví EU. Byl i hlavním vládním vyjednavačem při jednáních o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

Marek Mora
Zdroj: ČTK

Překvapivé jmenování Mory

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler uvedl, že Dědek byl vůči kurzové politice ČNB spíš skeptický, a nebude tak v současných podmínkách podporovat její další prodlužování, Marek Mora byl doposud vysoký evropský úředník, a jeho názory na politiku ČNB tak příliš známy nejsou.

„Jmenování Mory je poměrně překvapení, jelikož o tomto jménu se v minulosti nespekulovalo. Jeho odbornost v měnové politice bude prozatím spíš nižší, a bude tak více spoléhat na expertní aparát ČNB. To však samo o sobě nemusí být problematické, jelikož úkoly ČNB výrazně narůstají a samotná měnová politika zaujímá v agendě ČNB stále méně místa,“ uvedl.

Dodal, že začíná být vlastně otázkou, zda jednotliví členové bankovní rady jsou schopni obsáhnout celou agendu ČNB, o které pak mají hlasováním rozhodovat. Z toho titulu tak nemusí být jmenování dalšího „ne-měnového“ odborníka na škodu, soudí Seidler.

Jak budou hlasovat?

Ekonom David Kocourek očekává, že i nově oznámení členové bankovní rady budou sledovat současnou měnovou politiku ČNB. Tedy, že se na trvání „tvrdého“ kurzového závazku do konce prvního čtvrtletí letošního roku (držet českou měnu slabší, než je kurz 27 Kč za euro, pozn. red.) nic nemění.

„Dědek nastupuje do bankovní rady jako umírněná holubice. Svědčí o tom jeho hlasování během jeho prvního působení v ČNB ve srovnání s kolegy v bankovní radě, se kterými se tam potkal. Do této pozice ho také pasují i jeho poslední mediální prohlášení ohledně kurzového závazku. V minulosti se totiž nechal slyšet, že by s jeho zaváděním váhal. Ze současné pozice národního koordinátora pro zavedení eura očekáváme, že by jeho budoucí přijetí podpořil,“ uvedl Kocourek.

K Morovi sdělil, že vzhledem k jeho mediální nepřítomnosti je těžké si udělat obrázek o jeho působení v bankovní radě.

„Pravděpodobně tak asi bude sledovat linii guvernéra Rusnoka, který mohl mít vliv na jeho jmenování. Mora byl totiž jeho poradcem na ministerstvu průmyslu a obchodu mezi zářím 2002 a dubnem 2003. Ve své akademické kariéře se věnoval českému penzijnímu systému a jeho reformám, ale i ekonomické konvergenci,“ dodal Kocourek.