Německý průmysl opět rostl, vývoz je nejsilnější za 4,5 roku

Průmyslová výroba v Německu se v listopadu druhý měsíc za sebou zvyšovala, zatímco růst vývozu byl nejrychlejší za čtyři a půl roku. Aktuální statistické údaje tak podpořily předpoklady, že růst největší evropské ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí zotavil.

Produkce průmyslového sektoru se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,4 procenta po říjnovém růstu o 0,5 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst o 0,6 procenta.

Produkce stavebnictví se zvýšila o 1,5 procenta a zaznamenala nejsilnější nárůst od února. Zpracovatelský průmysl posílil o 0,4 procenta, kdežto produkce energetického sektoru stejným tempem klesla.

Další dnešní údaje spolkového statistického úřadu ukázaly, že vývoz z Německa se v listopadu proti říjnu zvýšil o 3,9 procenta. Bylo to nejvyšší tempo růstu od května 2012 a bylo zároveň mnohem vyšší, než se čekalo. Dovoz se zvýšil o 3,5 procenta, nejvíce od června 2014. Sezonně upravený obchodní přebytek Německa stoupl o 1,1 miliardy na 21,7 miliardy eur (586,3 miliardy korun).

Současné údaje z průmyslu podle nás připravily půdu pro opětovné zrychlení tempa růstu HDP v posledním čtvrtletí a pro silný celoroční růst.
Carsten Brzeski
ekonom finanční společnosti ING

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých
podniků. Německá vláda v říjnu zvýšila odhad celoročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější hospodářský růst za posledních pět let. Ve třetím čtvrtletí ale meziroční tempo růstu zpomalilo na 1,5 procenta, méně než polovinu proti předešlému čtvrtletí.