Příchod nových investorů do Česka je v ohrožení kvůli nedostatku techniků, varuje komora

Příchod nových investorů do Česka je v ohrožení kvůli nedostatku lidí s technickým vzděláním. Varuje před tím Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Její průzkum ukazuje, že téměř devět z deseti zahraničních firem nenachází na tuzemském pracovním trhu kvalifikované lidi s výučním listem. Techniky s maturitou hledají obtížně tři čtvrtiny podniků a s vysokoškolským vzděláním pak skoro 60 procent.

Žáci, kteří jsou v posledním ročníku oboru mechatronika na Střední průmyslové škole na Proseku, většinou problémy s prací nemívají. Velká část z nich totiž dostane nabídku zaměstnání ještě před tím, než školu dokončí. Často během odborné praxe. Praktické předměty, jako třeba seminář o pneumatických systémech, mají několikrát týdně, právě proto, aby byli připraveni po všech stránkách na svou profesi.

Právě lidi s technickým vzděláním firmy neustále postrádají. Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory to může odradit jak nové zahraniční investory, tak ty, kteří tady už podnikají.

„Investoři, kteří zvažovali investici do České republiky, ji mohou posunout, opustit nebo úplně znehodnotit. A investoři, kteří už tady mají nějaký provoz a chtějí rozšiřovat výrobu, tak velice zvažují, jestli je to vůbec možné, protože nemohou najít dostatek pracovní síly. Všechny ostatní parametry, které jsou pro to rozhodování potřebné, jsou splněny, ale bez lidí to dělat nemůžete,“ říká viceprezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Pavel Roman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komora upozorňuje také na to, že z technických škol často nepřichází uchazeči dostatečně připraveni. Problém s tím mají třeba v jedné firmě v Rokycanech, kde vyrábějí textilie do interiérů aut. „Chybí jim základy. Když někoho najímáme, trvá zaučování příliš dlouho. Než je ten člověk připravený, uběhnou dva roky,“ upřesňuje jednatel firmy Borgers CS Uwe Hengstermann.

Obtížně hledají hlavně kvalifikované elektrikáře, zámečníky nebo třeba programátory robotických strojů. Do zaučování investují ročně asi 30 milionů korun.