Nejlevněji se obědvá v Olomouci, nejdráže v Praze. Ceny prudce stouply s EET

Obědvat pod sto korun lze v Česku už jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě (zdroj: ČT24)

V průměru 104 korun utrácejí Češi za obědy v restauracích. Zákazníci za polední menu platí ale stále vyšší částky. Zatímco na začátku roku se najedli do stokoruny ve většině krajských měst, na konci už jen ve třech, Ostravě, Olomouci a Jihlavě.

Účet za takzvané hotovky se v různých krajích liší i o dvacet korun. Ti, kteří obědvají v restauracích, podle provozních často šetří třeba tím, že si dávají jen hlavní chod - bez polévky i bez pití.

Průměrná útrata za obědy v prosinci 2016
Zdroj: ČTK / Ticket Restaurant

Do restaurace v centru Prahy na polední jídlo přišel i Tomáš Lempera. I když v restauracích obědvá pravidelně, ceny příliš nesleduje. Za tenhle oběd dal zhruba 150 korun. Denně tady vydají až 120 obědů. „Myslím, že se to v Praze pohybuje pořád tak nějak podobně, kolem 120 až 130 korun za oběd,“ říká.

Pizzu si dala i jeho známá. Tradiční česká jídla ji příliš nelákají. „V létě jím určitě více saláty a v zimě spíše teplá jídla, ale na pizzu mám chuť téměř vždy,“ konstatuje Helena Krbilová. Zákazníci si tady většinou vybírají z hotových jídel denní nabídky.

Vývoj útraty za obědy v krajských městech ČR
Zdroj: Ticket Restaurant

V hlavním městě utrácejí zákazníci nejvíc. Za jeden oběd dají v průměru 115 korun. A například v Českých Budějovicích je to v průměru o deset korun méně. I tak v restauracích nechají více než sto korun. „Na cenu se dívám, ale člověk, když už si objedná, tak co má dělat,“ říká Jan Jesenský, který v poledne zamířil na jídlo do centra města.

Mírného zdražení si v druhé polovině roku ani nevšiml. Za zvýšením cen stály mimo jiné dražší suroviny. „Určitě zavedení EET, tak to byl jeden z mnoha důvodů,“ míní servírka restaurace U Černého koníčka Lucie Zahradníková.

V Plzni zaplatí strávníci za polední menu v průměru bezmála 104 korun. „Na polední menu chodí hodně lidi z kanceláří, kteří maji třeba půlhodinovou pauzu, takže se potřebují rychle najíst, vrátit se rychle do práce,“ říká zástupce šéfkuchaře Restaurace Beer Factory Plzeň Pavel Holý.

A naopak nejméně utrácejí za jídlo lidé v Jihlavě, Ostravě a Olomouci. Průměrně tady zaplatili 95 korun.

Na obědy do své oblíbené restaurace v Ostravě chodí Jaroslav Jiříček už několik let. Zásadně si nedává knedlíky a smažená jídla ve strouhance. Jinak ale z místní kuchyně neodmítne nic. „Kuchaři dobře vaří, obsluha je taky skvělá, takže já nemám důvod měnit,“ říká Jaroslav Jiříček. Ceny tady zatím zůstaly stejné. Lidé se najedí od 90 korun.

Vývoj průměrné útraty za obědy v ČR
Zdroj: Ticket Restaurant

Dlouhodobě nejméně pak utrácejí lidé za obědy v Olomouci. V některých restauracích se nají i za necelých 80 korun. I proto tady mají téměř stále plno. Pravidelně na obědy do restaurace chodí s manželkou Jaromír Dvořák. Víc než dvě stovky za menu ve dvou nezaplatí. „Dávám si guláš, protože ten doma neděláme, a smažený sýr,“ říká Jaromír Dvořák.

V restauraci U Anči denně v poledne obslouží až 250 strávníků. „Lidé u nás nejvíce platí stravenkami,“ říká zdejší provozní Dalibor Ondráček. I tady na konci roku mírně zdražili. Přesto však patří stále k nejlevnějším.