Vesnické hospody na řadě míst zanikají, i když je netrápí evidence tržeb

Vesnické hospody na řadě míst zanikají, i když je netrápí evidence tržeb (zdroj: ČT24)

Vesnická hospoda je pojem, který na řadě míst zaniká. Nájemci obecních prostor často vypověděli smlouvy a noví se nehlásí. V Mikolajicích na Opavsku se ale zastupitelé rozhodli, že hospodu budou provozovat sami. Radnice k tomu koncem loňského roku pobídli prezident Zeman i ministr financí Babiš. Takové podniky totiž nespadají do elektronické evidence tržeb.

„Doufám, že přijdou nějací hosté,“ vyslovuje přání Vladimíra Volkmerová, když odemyká obecní hospodu v Mikolajicích u Opavy. Ta je otevřená celý týden od šesti hodin a zavírá se podle nálady hostů. Ve vesnici totiž jinak podle jednoho z jejich obyvatel Norberta Slaného moc jiných možností k setkávání není, takže hospoda žije pro vesnici a vesnice pro ni.

V Mikolajicích u Opavy bydlí asi tři stovky lidí a ti hospodu do zisku nedostanou. Měsíčně je ve ztrátě asi pět tisíc korun. „Řekli jsme si, že provoz hospody budeme dotovat z provozu prodejny potravin, kterou taky provozujeme,“ konstatuje starosta Mikolajic (nez.) Martin Krupa. A do čtyř odpoledne je tam zaměstnaná právě Vladimíra Volkmerová.

Mikolajice jsou ale na Opavsku výjimkou. V okolí lidé čepované pivo nedostanou. V Březové u Vítkova by byl volný prostor, ale žádný zájemce se nepřihlásil. A o tom, že by hospodu v místě, kde žije stejně lidí jako v Mikolajicích, provozovali sami, zatím podle svého starosty Pavla Schneidera (BEZPP) neuvažovali. Přesto, že by nemuseli vést elektronickou evidenci tržeb.

„Myslím si, že to není výrazné plus, pomohlo by nám, kdybychom mohli dostat dotaci na zaměstnanost,“ dodává starosta Mikolajic Krupa. Žádnou další podporu ale ministerstvo financí vesnicím, které se rozhodly jít stejnou cestou jako v Mikolajicích, v nejbližší době neplánuje.