V nevyzvednutých dividendách ročně Čechům zmizí tři čtvrtě miliardy

Čechům mizí každý rok stovky milionů (zdroj: ČT24)

Češi podle odhadů přicházejí každoročně zhruba o 750 milionů korun kvůli tomu, že si nevyzvedávají dividendy z akcií. Nárok na tyto peníze totiž po třech letech přestává platit a lidé pak o ně definitivně přijdou. Přitom firem z dob kuponové privatizace, které stále fungují, je podle expertů kolem čtyř set.

V centrálním depozitáři cenných papírů je stále více než jeden milion nezařazených účtů z kupónové privatizace. Na mnohé akcie se vyplácí dividendy.

Zhruba pětina peněz drobných akcionářů propadne zpět firmám, protože se o ně nikdo nepřihlásí. „Očekávám, že ta promlčená suma, která propadne společnostem, bude asi 750 milionů korun,“ konstatuje Martin Garnac z Cyrrus Corporate Finance.

Největší polostátní firmě ČEZ se už na nevyplacených dividendách od roku 2000 vrátilo 400 milionů. Podobná suma teď čeká na vyzvednutí. „Akcionáři si mohou vyzvednout své dividendy ještě za poslední čtyři roky a ta celková suma je 350 milionů korun,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. 

Řada lidí přitom ani netuší, že akcie z kupónové privatizace vlastní. To byl i případ paní Adély, která je objevila dvacet let od dědictví. „Vzpomínám si, že se jednalo o akcie Unipetrolu, Pražské energetiky a Vodní zdroje Holešov. Po odprodeji jsem si odnášela několik desítek tisíc, mám pocit, že to bylo 60 až 70 tisíc korun. Bohužel jsem tedy přišla o nevyzvednuté dividendy za asi 15 let, což zamrzí,“ konstatuje nálezkyně akcií Adéla Digrinová.

Některé firmy z privatizace se snaží drobných akcionářů zbavit nedobrovolnými dražbami. Například akcie Pražské teplárenské se vykoupily za 38 milionů korun. „I ty společnosti, jejichž akcie se neobchodují na burze, vyplácejí poměrně zajímavé dividendy. Příkladem je Veolia Energie,“ dodává Martin Garnac.