Počet osobních bankrotů opět klesl, pomohla rostoucí ekonomika

V roce 2016 bylo vyhlášeno 16 144 osobních bankrotů, což bylo o 511 méně než předloni. Počet osobních bankrotů se tak snižoval třetím rokem v řadě a byl nejnižší od roku 2011. Vyplývá to ze studie CRIF – Czech Credit Bureau.

V roce 2016 bylo zároveň podáno 18 799 návrhů na osobní bankrot, což bylo o sedm procent méně než před rokem. Současně je to poprvé od roku 2011, kdy byl počet návrhů na osobní bankrot v jednom kalendářním roce nižší než 20 tisíc.

V samotném prosinci bylo vyhlášeno 1110 osobních bankrotů (o 179 méně než v listopadu), což znamenalo druhý nejnižší počet osobních bankrotů v loňském roce. Současně bylo podáno 1492 návrhů na osobní bankrot, tedy o 60 méně než v listopadu.

„V letošním roce očekáváme, že počet osobních bankrotů se víceméně stabilizuje na úrovni loňského roku. Příznivé ekonomické podmínky, vysoká zaměstnanost a nízká inflace přispějí k růstu příjmů domácností. Případné dopady novely insolvenčního zákona, která obsahuje benevolentnější pravidla pro oddlužení osob, lze nyní obtížně odhadovat,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.