Slovensko srazilo rozpočtový schodek téměř o polovinu. Více vybralo na daních

Schodek státního rozpočtu Slovenska loni klesl na osmileté minimum a dosáhl 980,3 milionu eur (26,5 miliardy korun). Deficit byl zároveň nižší, než vláda původně očekávala. Proti roku 2015, kdy rozpočtový schodek dosáhl 1,93 miliardy eur (52,1 miliardy korun), se tak deficit rozpočtu loni snížil o bezmála polovinu.

Vláda Roberta Fica v zákonu o státním rozpočtu plánovala schodek 1,97 miliardy eur (53,2 miliardy korun).

V porovnání s rokem 2015 slovenská vláda loni vybrala více na daních. Daňové příjmy, které tvoří hlavní část příjmů státního rozpočtu, vzrostly o 4,3 procenta na 11,07 miliardy eur (299 miliard korun).

Plnění státního rozpočtu má vliv na zadlužení státu i na vývoj schodku veřejných financí, které zahrnují také například hospodaření samosprávy či systému zdravotního a sociálního pojištění.

Klesly příjmy i výdaje

Celkové příjmy i výdaje státu loni meziročně klesly. Jedním z důvodů bylo také nižší čerpání peněz z EU a nižší spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů.

Tento vývoj patrně souvisel s pomalejším rozběhem čerpání peněz z fondů EU z nynějšího rozpočtového období, zatímco v roce 2015 Slovensko ještě dokončovalo projekty z předchozího rozpočtového rámce EU.