Největším letošním propadákem pražské burzy byly akcie Kofoly, ztratily čtvrtinu hodnoty

České akcie letos klesly podle indexu PX o zhruba čtyři procenta, index končil rok na 918 bodech. Mezi nejziskovější patřily akcie Moneta Money Bank a Unipetrolu. Naopak akcie Kofoly přišly o čtvrtinu hodnoty, VIG o 17 procent. Loni ztratily akcie podle PX jedno procento, předloni téměř pět procent.

„Celkově byl vývoj podobný jako v celé Evropě. Po poměrně krvavém začátku roku se akcie uklidnily a pohybovaly se spíše ve vlnách chvíli nahoru, chvíli dolů. Výraznější výkyv směrem dolů nastal po červnovém brexitu, nicméně měl jen krátké trvání a fakticky odstartoval růstový trend ve druhé polovině roku,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Lávička.

Největším propadákem byly akcie Kofoly (–26 procent), za čímž je nepříliš povedený úpis akcií a nízká likvidita. Nedařilo se ani pojišťovně VIG (–17 procent), která i přes výrazný růst v závěru roku nedokázala odmazat propad, který přišel po oznámení odpisu nehmotných aktiv a zklamání z dividendy. Komerční banka (–11 procent) také investory zklamala snížením očekávaného výplatního poměru dividendy po zvýšení kapitálových požadavků od ČNB.

A vítězem se stává… Unipetrol

Dařilo se naopak Unipetrolu (+15 procent), který opět obnovil plný výkon po velké havárii z minulého roku a po dlouhé době oznámil dividendu. S dvouciferným ziskem zakončí rok také akcie Stock Spirits (+11 procent), kterému se konečně podařilo stabilizovat tržní podíl v Polsku a revidoval akviziční politiku po nátlaku některých akcionářů.

Pražská burza se po letech konečně dočkala nového titulu, který zvýšil likviditu a přilákal nové investory. Domácím investorům tak největší radost udělaly akcie Moneta Money Bank. Ta pod značkou Moneta vynesla těm, co akcie nakoupili hned po jejím uvedení na trh, 21,4 procenta. I ti, co dokupovali v poslední tranši, na akciích neprodělali a navrhovaná dividenda ze zisku je nejvyšší na českém trhu, upozornil analytik záložny Creditas Roman Koděra.

Ani likérka Stock podle Koděry investorům letos nezhořkla a vydělala jim 11 procent. Dividendový příběh je nadále patrný u akcií společností Philip Morris a Pegas Nonwovens. Zde investoři sází na stabilitu a cíl managementu vyplácet udržitelnou míru dividendy. Akcionáři výrobce cigaret si za letošní rok odnesou zhodnocení přes osm procent a na akcionáře Pegasu zbylo přes pět procent.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters

Tradiční hráči letos ztratili

Tradičně nejsilnější společnosti domácího trhu, tedy akcie s největšími objemy obchodů, letos svým dlouhodobým akcionářům moc radosti nepřinesly. U akcií Komerční banky, Erste bank a ČEZ se tak nejvíce vyplatila strategie využití propadů na několikaměsíční minima, když se situace na trzích vyhrotila, tak jak tomu bylo v případě pádu ropy v únoru nebo když Británie dobrovolně odhlasovala v referendu vystoupeni z EU. ČEZ klesl o 3,7 procenta, Erste bank o 2,7 procenta.

Akcie telekomunikačního gigantu O2 si nakonec připsaly růst přes tři procenta. Rok 2016 byl posledním pro akcie těžařské společnosti NWR. Její akcie byly kvůli podání žádosti o restrukturalizaci staženy z obchodování. Počátkem května ztrácely 30 procent, dodal Koděra. 

Londýnská burza
Zdroj: Reuters

Co nabídly zahraniční burzy

Opačně než české akcie se vyvíjely letos ty britské. Hlavní index FTSE se letos zvýšil o 14,4 procenta a překonal velkým rozdílem hlavní evropské indexy. Rekordní výšiny zaznamenávaly v průběhu letošního roku také americké akcie

Na rozdíl od britského FTSE klesl panevropský akciový index STOXX 600 v tomto roce o zhruba 1,6 procenta a třeba italský FTSE MIB ztrácel dokonce kolem deseti procent. Naopak německý DAX a francouzský CAC si zatím připisují 6,9 a 4,7 procenta.