Řetězec Albert prodával polský čaj s halucinogenními účinky

Řetězec Albert musel okamžitě stáhnout z prodeje čaj polské výroby, který obsahoval tropanové alkaloidy atropin a skopolamin, které jsou v potravinách zakázané. Jde o látky s halucinogenními účinky, které v určitém množství mohou být pro lidské tělo toxické. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která s řetězcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Čaj Herbal Tea (Loyd) - máta s brusinkou a bylinkami v balení 40 gramů - má datum minimální trvanlivosti do 31. července 2017. Výrobcem je společnost Mokate z Ustroně. Atropinu bylo v čaji 206 mikrogramů na kilogram a skopolaminu 31,7 mikrogramu na kilogram. 

„Inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci čaje uvedené šarže,“ uvedl mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal. 

Albert se omlouvá, nechává čaj testovat

„Zmíněnou šarži jsme stáhli okamžitě po zjištění před dvěma dny. K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme,“ uvedla mluvčí řetězce Barbora Vanko. Zákazníci mohou čaj v prodejně vrátit a dostanou peníze zpět. Albert se zákazníkům omlouvá a sám nyní nechává čaj testovat, dodala mluvčí.

Před stejnými látkami inspekce varovala také například před dvěma lety, obsahovala je dětská kaše německého výrobce Alnatura. Množství nepovolených látek v kaši bylo výrazně nižší než aktuálně v čaji.