Živnostníkem v roce 2017: Pořídit registrační pokladnu a vyhodit popelníky

UDÁLOSTI: Z českých restaurací na jaře zmizí kouř (zdroj: ČT24)

Zatímco hoteliéři, restauratéři a hospodští mají za sebou první měsíc fungování s elektronickou evidencí tržeb, řada dalších živnostníků se na příchod EET musí připravit, protože od začátku března začne platit pro tuzemský maloobchod. Ani u restauratérů ovšem změny nekončí, s koncem května vstoupí v platnost protikuřácký zákon – a s ním i zákaz kouření v hospodách i restauracích.

První ze čtyř vln zavádění elektronické evidence tržeb (EET) proběhla na začátku prosince, když se povinnost hlásit tržby začala vztahovat na tuzemské pohostinství – hotely a restaurace. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv kvůli tomu také na konci roku zaniklo cirka sedm set menších hospod, převážně těch bez nabídky teplého jídla.

S novým rokem se na vstup do systému evidence tržeb, od nějž si vláda slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, musí připravit i další skupina živnostníků. Pokud v jízdním řádu ministerstva financí nedojde ke změně, od 1. března 2017 budou muset na evidenční systém přejít maloobchodní firmy.

To v praxi znamená, že zákazník nebude moct požadovat účtenku z registrační pokladny jen od svého hostinského, ale i od knihkupce, trafikanta, prodavače elektra a také v každé samoobsluze, pekárně, drogerii, hračkářství, obuvi nebo oděvech.

EET budou podle platných předpisů muset zavést i stánkaři, ať už prodávají langoše a párky v rohlíku u nádraží, nebo perníková srdce a keramiku na poutích a trzích. Vedle maloobchodu se druhá vlna vztahuje i na velkoobchodní firmy: prodejce aut, chemičky, papírny, textilky, zemědělce nebo společnosti prodávající nerostné suroviny. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Úpravy EET ve sněmovně

Podle pravicové opozice opatření, jež s odkazem na chorvatskou inspiraci označuje šéf TOP 09 Miroslav Kalousek za „balkánský experiment“, mnoho drobných živnostníků zlikviduje. A jak Kalouskova strana, tak občanští demokraté navrhují zákon zrušit. O tom vládní strany debatu nevedou, lidovci i ANO ovšem už před spuštěním první vlny připouštěli úpravy – a dojít by k nim mohlo již v prvním čtvrtletí.

  • Třetí fáze měla podle původního rozpisu odstartovat 1. března 2018 a vztahovat se měla například na taxikáře nebo služby účetních, advokátů a lékařů. 
  • Čtvrtá, závěrečná fáze měla začít 1. června 2018 a připojit se měli kupříkladu kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.
  • Po prosincovém rozhodnutí Ústavního soudu se start obou fází odsouvá. Ministerstvo financí musí připravit novelu zákona o EET. Předpokládá se, že už do ní zahrne například limit, který určí, při jakých ročních tržbách není nutné se jí účastnit. Možná také zpřesní, koho se mají další fáze týkat a koho ne. 
  • Ministryně financí Alena Schillerová v prosinci 2017 uvedla, že vzhledem k délce legislativního procesu, se „určitě posouváme minimálně o rok“.

Opravný návrh šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nyní počítá s tím, že by se evidence nově nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily čtvrt milionu korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Obě úpravy EET jsou součástí vládního daňového balíku, který zvyšuje daňové slevy na děti a kterým by se měla sněmovna v posledním čtení zabývat počátkem ledna. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) nicméně upozorňuje, že balík má v tuto chvíli naplánovanou účinnost až po spuštění druhé vlny EET – čili poté, co budou muset pokladnu pořídit i zmínění provozovatelé všech večerek, samoobsluh a koloniálů. 

Květen přinese zákaz kouření v restauracích

Dva měsíce od spuštění druhé vlny elektronické evidence se pak významná skupina živnostníků musí připravit na další změnu. Na konci května vstoupí v platnost takzvaný protikuřácký zákon, který se v první řadě dotkne opět restauratérů.

Nyní si mohou hostinští zvolit, zda chtějí mít kuřáckou, nebo nekuřáckou provozovnu, a mohou v ní mít i oddělené prostory pro obě skupiny zákazníků. To by ale od jara mělo přestat platit; norma, kterou schválila dolní komora 9. prosince (tři roky od jejího vzniku), totiž zavádí úplný zákaz kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách, čajovnách a dalších podobných zařízeních.

Restrikce se nebude vztahovat jen na elektronické cigarety a vodní dýmky, klasickou cigaretu si pak bude (oproti původním návrhům) možné zapálit na restauračních zahrádkách. Pokud zákon vejde v platnost, bude Česko devatenáctou zemí Evropy, která úplný zákaz kouření zavede.

Předloha nyní leží v Senátu, který se jí bude zabývat na schůzi od 18. ledna. Asociace hotelů a restaurací už také senátory vyzvala, normu dolní komoře vrátili k dopracování. Protikuřácký zákon je podle asociace dalším krokem k likvidaci živnostníků v pohostinství, snížení prodeje tabákových výrobků prý navíc pravděpodobně nepřinese.

Spor o prodej alkoholu

Výhrady přitom nepadají jen k omezování kouření, ale i k novým pravidlům prodeje alkoholu. Navrhovaná povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlacinější alkoholický nápoj o stejném objemu sice nakonec odpadla, asociace vznáší výhrady k tomu, že hostinští mají mít nově povinnost nalévat pouze tomu, kdo nemůže způsobit úraz nebo škodu sobě nebo někomu jinému. Takové ustanovení je podle hoteliérů absurdní.

Pokud jde o alkohol, zavádí zákon také zákaz výroby, dovozu a prodeje takových potravinářských výrobků a hraček, které napodobují tvar a vzhled obalu alkoholických nápojů. 

  • V rámci protikuřáckého tažení v Česku od roku 2016 platí unijní pravidlo, že na krabičkách cigaret musejí být obrázky varující před škodlivostí kouření. Poslední krabičky bez obrazového varování mohli prodejci doprodávat do úterý 6. prosince. Zatím není jasné, jaký vliv bude změna na kuřáky mít.
  • Od 1. ledna 2017 vstupuje v účinnost také další zvýšení spotřební daně z cigaret a jiných tabákových výrobků. Krabička s 20 kusy cigaret by mohla v jeho důsledku zdražit podle odhadů ministerstva financí o 1,10 až 1,20 korun.
  • Podle Eurostatu je mezi Čechy 28,7 procenta kuřáků. Spotřeba cigaret v roce 2015 meziročně stoupla o 3,1 procenta a jeden obyvatel podle Českého statistického úřadu v průměru za dvanáct měsíců vykouřil 2010 cigaret, tedy přibližně sto krabiček.