Po svátcích se otevírají obchody. Opožděně začínají s výprodejem

Po vánočních svátcích se opět otevírají obchody a začínají výprodeje (zdroj: ČT24)

V obchodech začínají vánoční výprodeje, o den později než v minulých letech. Letos poprvé podle zákona musely být provozovny nad 200 metrů čtverečních zavřeny jak 25., tak 26. prosince. Podle České obchodní inspekce většina prodejců zákon respektovala, výjimkou byl internetový prodejce Alza.cz.

Velké obchody zavřely na Štědrý den přesně v poledne. Nařizoval jim to nový zákon, kvůli kterému provozovny nad dvě stě metrů čtverečních neotevřely ani další dva sváteční dny. Dodržení zákazu prodeje kontrolovali zaměstnanci České obchodní inspekce, kteří během Vánoc obešli víc než stovku obchodů a nákupních center po celé republice. 

Kvůli nové povinnosti se ale posunul i začátek povánočních výprodejů, se kterými se v minulosti startovalo už na Štěpána. Výhodu měly internetové obchody, které je spustily s předstihem.

Zákon je diskriminační, pokud porovnáme kamenné obchodníky versus internetové.
Marta Nováková
prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Dřív měla například otevřeno i centrála společnosti Alza. „Dle odborného právního posudku, který jsme si nechali zpracovat, zákon neporušujeme,“ zdůvodnil vedoucí směny Alza.cz Jiří Frýba.

Inspekce je ale jiného názoru, podle ní internetový obchod porušil zákon. Zahájí s ním správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné o výši pokuty.

„Pokud uhrazení a vyzvednutí probíhá v prostorách nad 200 metrů čtverečních, tak je tam dokončován prodej a ten je o státních svátcích zakázán,“ přiblížil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. „Navíc inspektorům se podařilo na místě zboží vybrat, zaplatit a odnést domů. Co jiného to je než prodej?“ dodal.

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až jeden milion korun, v případě opakovaného porušení zákazů až pět milionů korun.

Ve slevě teď lidé pořídí oblečení i elektroniku

Obchodníkům slouží povánoční výprodeje k uvolnění skladů před novou sezonou, kdy se zásobují novým zbožím. Trvat budou zhruba do poloviny ledna. „Vyprodávají se především položky módního zboží, protože jejich aktuálnost se sezonou zaniká, ale především se vyprodávají položky, které zastarávají technologicky,“ zmínila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Nováková.

Ve velkých řetězcích se výprodeje a slevy budou vztahovat hlavně na hračky, kosmetiku a oblečení. V obchodech s elektronikou se výprodeje budou týkat celého sortimentu, od mobilních telefonů až po velké spotřebiče. Polovinu obratu loni tvořily televize. Stejně jako ve sportovních obchodech mohou slevy dosáhnout 70 až 80 procent.

Podle Fröhlicha by si lidé měli dávat pozor, aby cenovka v regálu odpovídala ceně u pokladny. „Dále doporučujeme, aby se spotřebitel nenechal zlákat magickými slovíčky jako sleva a akční cena a skutečně si ověřoval, zda takové zboží u konkurence není bez slevy levnější,“ dodal Fröhlich.

Vydáno pod